Magyar kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve meghirdetett pályázatára több mint 240 alkotó pályázott. A szakmai szűri döntése alapján 231 pályázó több mint félezer remeke kerül kiállításra a Duna Palotában.

Izgalmas, mindenki számára érdekes témát választott idei országos kiállítására A Magyar Kézművességért Alapítvány – hiszen mindenki volt vagy lesz (legalább egyszer) házas…

A tárlat ugyanis a Magyar kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség című kettős tematikájú pályázat válogatott anyagát mutatja be. Tárgyalkotó népművészek és kézműves iparművészek, egyéni jelentkezők és művészi közösségek természetes alapanyagokból készült alkotásait láthatják az érdeklődők.

A kiállítás tematikai kötöttség nélküli része napjaink kézműves remekeiből ad gazdag ízelítőt. Ebben a részben egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, saját tervezésű és kivitelezésű tárgyak szerepelnek, amelyek az otthon igényes berendezésére, díszítésére alkalmasak, az öltözködés-kultúra elemei közé tartoznak, vagy egyedi játékoknak, hangszereknek számítanak.

A kiállítás másik része a menyegző (a házasságkötés, az esküvő, a lakodalom) témakörével foglalkozik. A látogató a bemutatott alkotásokból, menyasszony- és vőlegényruhákból, öltözék-kiegészítőkből, ékszerekből, lakodalmas edényekből, ünnepi textíliákból, a házasságkötéssel kapcsolatos szertartások kellékeiből kaphat ötleteket.

 

A kiállítás anyagából reprezentatív,színes kiadvány  készül amelyben a kiállítók egy-egy alkotása szerepel.

 

A kiállítást az érdeklődők Budapest egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában (V. ker. Zrínyi utca 5.) 2016. július 29. és augusztus 28. között tekinthetik meg.