Magyar áldozat nincs, magyar segítég van. Segítség a szupertájfun után

Az Indonézia fővárosában, Dzsakartában működő magyar nagykövetség tájékoztatása szerint nincs hír arról, hogy magyar áldozata is lenne a Fülöp-szigeteki tájfunnak – mondta el az MTI-nek Váli Júlia, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának helyettes vezetője szombaton.

    A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le, a Vöröskereszt szombati becslései szerint több mint ezer halottat hagyott maga után a Fülöp-szigetek középső részén Tacloban városában. A hatóságok eddig 138 halottról számoltak be.     A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt főtitkára, Gwendolyn Pang szerint az áldozatok száma csak az ország középső részében fekvő Tacloban városában elérheti az ötezer főt. Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett a helyszínre, úgy nyilatkozott, hogy utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást.     A Haiyan valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta: házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban tengerparti repülőterén is, amelyet elárasztottak a heves szél által felkorbácsolt két emelet magas hullámok. A szupertájfun óránként 300 kilométeres sebességet is elérő széllökései kidöntött villanyoszlopokat, kicsavart fákat, szilánkokra zúzott házakat hagytak maguk után.     A hatóságok már a Haiyan érkezése előtt közel egymillió embert költöztettek biztonságos helyre. A Fülöp-szigeteki kormány előzetes figyelmeztetése szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyegetett a vihar.     A Haiyan péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. Vietnam 15 tartományában rendelték vissza a hajókat a kikötőkbe, s a hatóságok óvintézkedéseket tesznek a földcsuszamlások által veszélyeztetett településeken. A hanoi kormány hivatalos weblapja szerint csak Da Nang és Quang Nam tartományokban közel 300 ezer embert telepítettek biztonságosabb körzetekbe.

Gyűjtést indít a 1353-as adományvonalon a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun károsultjainak javára az Ökumenikus Segélyszervezet.     Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a hatékonyság jegyében helyi partnerszervezeteiken keresztül segítenek a beérkező felajánlásokból.     Az Ökumenikus Segélyszervezet a honlapján (www.segelyszervezet.hu) megtalálható számlaszámon is fogadja az adományokat “Tájfun” megjelöléssel.     A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.

Nyolctagú orvoscsoporttal, valamint 15 ezer dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal indul útnak hétfő reggel a Magyar Református Szeretetszolgálat a tájfun sújtotta Fülöp-szigetekre.     A szeretetszolgálat vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nyolctagú küldöttségük a legnagyobb kárt szenvedett sziget Tacloban városában fog segítséget nyújtani.     A csoport teljesen önellátó, kórházi sátorral is rendelkezik, így a gyógyítást egyből az érkezés után megkezdik – írták a közleményben, hozzátéve, hogy a református egyház adományaként orvosi felszerelést, kötszert, gyógyszert, infúziót és fájdalomcsillapítót is visznek magukkal a Fülöp-szigetekre. A misszió másodlagos célja, hogy felmérjék a helyreállítás során adódó igényeket és lehetőségeket.     Közölték egyúttal azt is, hogy a szeretetszolgálat adománygyűjtést indított a katasztrófával sújtott terület megsegítésére, mely a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával támogatható vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül, továbbá a szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.     Vasárnap délután a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata is az ázsiai országba utazik.     A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.

A tájfun sújtotta Fülöp-szigetekre utazik a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata.    A háromtagú csapat – a Fülöp-szigeteki baptisták segélykérésére – vasárnap délután indul Budapestről Manilába – közölte a Baptista Szeretetszolgálat az MTI-vel.     Tájékoztatásuk szerint a csapat tagjai a Fülöp-szigetekre érve ötezer dolláros gyorssegélyt osztanak ki, és felmérik a további teendőket, így például azt, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatuk bevetésére.     A Fülöp-szigeteki károsultak megsegítésére a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra “Tájfun” megjelöléssel várják az adományokat.     A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.

 

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*