Magabiztos magyarok

untitledMinden egységünk gond nélkül jutott a döntőbe 500- és 1000 méteren is a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság második versenynapján.

Nagyon szépen kezdett pénteken a Maty-éren a magyar válogatott. A Gergely Olivér, Nádas Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás összeállítású ifjúsági férfi négyes az előfutamát megnyerve, a legjobb idővel, 2:58.779-el került be egyből a vasárnapi döntőbe, annak ellenére, hogy nem hajtották ki magukat teljesen a srácok.

„ A rajtunk jól sikerült, viszont a második 500 méteren az indítások után elkezdtünk kicsit billegni – mondta a partra érve Nádas Bence. – Szoknunk kell még az ekkora hátszelet, de nem lesz gond, orvosolni fogjuk a problémát a döntőre. Jó pályát mentünk, de tudunk még ennél is gyorsabb utazótempót diktálni.”

Az előfutamából szintén közvetlenül a döntőbe került az Európa-bajnok orosz négyes, Nádas Bence szerint ők lehetnek a mieink legnagyobb ellenfelei a vasárnapi döntőben.

Ifjúsági női K-1 500 méteren győzni tudott előfutamában Takács Tamara. A többszörös ifi világbajnoknő a dobogóra várja magát, a középfutamban is csak a címvédő dán Jörgensen tudta megverni. Érdekesség, hogy Tamara nagy riválisa lehet a vasárnapi döntőben egy másik magyar versenyző, a brit színekben induló Simon Rebeka is, aki jó idővel nyert a saját középfutamában.

NC-2 500 méteren szintén már a döntőbe került előfutamból a magyar ifjúsági duó. Bonyai Regina és Miskolczy Fruzsina erős mezőnyben lett harmadik a fehérorosz és az üzbég kenusok mögött.

Nagy kérdés volt, hogy milyen formában lesz a magyar csapat U23-as sztárversenyzője, Kárász Anna K-1 500 méteren. A szám esélyese az elmúlt napokban torokgyulladással küzdött, ennek ellenére jó pályát ment már az előfutamban, a középfutamban pedig nagyot repesztve győzött. Ha sikerül teljesen felgyógyulnia vasárnapig, akkor nehéz lesz őt megállítani.

„Ma szedek utoljára antibiotikumot, a torkom már rendben van, csak a gyógyszer kissé legyengített az elmúlt napokban – mondta Kárász Anna. – Úgy gondolom, hogy vasárnapra sikerül jó formába kerülnöm és akkor meglehet a győzelem.”

Harmadik hellyel jutott be a döntőbe Császár Gergely, Ilyés Róbert, Noé Bálint és Bárdfalvi Márk U23 K-4 1000 méteren. Az előfutamok során nagyon jól mentek a németek, a spanyolok, az oroszok és a fehérorosz egység is ebben a versenyszámban, a magyarok azonban dobogóra szeretnének állni.

„Jól rajtoltunk és az első 500 méteren tartani tudtuk a lépést a németekkel – mondta Bárdfalvi Márk, a Vasas versenyzője. – A második 500 méteren volt egy kis dőlésünk, amit igyekszünk kijavítani. Ha sikerül, akkor a döntőben összejöhet egy dobogó.”

Nem sikerült közvetlenül az előfutamból a döntőbe kerülnie Lucz Noéminak és Sólyom Dórának a női ifi párosok 500 méteres versenyszámában. A mienk a második helyet szerezték meg az elő- és a középfutamban is, így bizakodva várhatják a vasárnapi döntőt.

„Nem volt rossz pálya, de maradt bennünk, remélem, hogy a döntőben tudjuk még erősíteni az utazó sebességünket –nyilatkozta Lucz Noémi, a páros sztrókja.

Hasonlóan szerepelt az U23-as női kajakpáros is. Szilágyi Anett és Simán Fanni második lett az elő- és a középfutamban is, de nagyon erős idővel kvalifikálták magukat a vasárnapi döntőbe.

A verseny délután 3-kor folytatódik a 200 méteres elő- és középfutamokkal.