Ma nyílik Európa “legnagyobb könyvesboltja”

Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., az első világháború kitörésének 100., a berlini fal leomlásának 25. és a holokauszt 70. évfordulójáról is megemlékezik a csütörtökön kezdődő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint mintegy 450 magyar író vesz részt.

    A könyves seregszemlét beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója Európa legnagyobb könyvesboltjának nevezte a 300 könyvújdonságot felvonultató eseményt, amelyen mintegy 380 programot tartanak.
    A könyv és a szerzői jog világnapjához kapcsolódó rendezvényt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg, ezt követően hallható a pódiumbeszélgetés a díszvendég íróval, Sofi Oksanennel. A finn alkotónak Tarlós István főpolgármester és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke adja át a Budapest Nagydíjat, a laudációt Tóth Krisztina író, költő mondja el – emlékeztetett Zentai Péter László.
    A díszvendég ország Törökország lesz. A török könyvkiadás egy 150 négyzetméteres standon mutatkozhat be a fesztiválon, a török irodalmat 12 szerző, valamint egy 1500 könyvből álló kollekció képviseli.
     Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden évforduló jó alkalmat kínál a számvetésre, a könyvfesztiválon megemlékeznek Magyarország európai uniós csatlakozásának 10., a vasfüggöny és a berlini fal leomlásának 25., az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról is.
    A programok közül kiemelte az Európa Pontban négy szekcióban zajló pénteki Európai Írótalálkozót, amelyen 25 külföldi és 7 hazai író vesz részt, többek között Sofi Oksanen, Anne Applebaum, Ulla-Lena Lundberg, Spiró György, Daniel Balanescu, Háy János, Elif Safak vagy például Jassan Preisler. Felhívta a figyelmet az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára is, amelyre 19 írót várnak, és amelyen Magyarországot Hidas Judit képviseli.
    Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete rámutatott, hogy Izrael immár második alkalommal kap fontos szerepet a könyvfesztiválon: ezúttal a holokauszt 70. évfordulójáról és a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 25 évvel ezelőtti – második – felvételéről emlékeznek meg. Ilan Mor hozzátette: a két évforduló kiegészíti egymást, az egyik nem létezhet a másik nélkül. Hangsúlyozta, hogy a standon bemutatott könyveken keresztül “ablak nyílik” Izraelre, ugyanakkor a látogatók arról is pontos képet kaphatnak, hogy mi történt a magyar zsidósággal 70 évvel ezelőtt.
    Sugár S. András, a Scolar Kiadó vezetője a fesztivál díszvendég íróját, Sofi Oksanent európai gondolkodóként méltatta, és elmondta, hogy a kiadó immár a negyedik kötetet jelenteti meg tőle. Felidézte, hogy az észt felmenőkkel rendelkező finn alkotónak Tisztogatás című drámája és az abból írt regény hozta meg a világhírt. A műből Magyarországon is született színházi előadás például Kaposvárott Valló Péter rendezésében vagy Budapesten Sopsits Árpád rendezésében. Az írónőt a Mikor eltűntek a galambok című új, Finnországban 2013-ban megjelent könyve várja a seregszemlén.
    A fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő kiadó vezetője születésnapi ajándéknak nevezte, hogy a Scolar adhatja a könyvfesztivál díszvendégét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Budapestre érkezik egy másik szerzőjük, Daniel Balanescu is, aki a Ceausescu-korszakban játszódó, Csókolom a segged, szeretett vezérünk! című szatirikus regényét népszerűsíti majd. A kiadó a török díszvendégséghez A szultán Isztambulja napi öt kurusból című történelmi útleírással kapcsolódik.
    Zentai Péter László kérdésre válaszolva kitért a könyvszakma 2008 óta tartó válságára, amelynek hatására mintegy 30 százalékkal zsugorodott a könyvpiac. Örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évben kis emelkedést mutatott a forgalom. Élesen bírálta ugyanakkor a tankönyvkiadás és tankönyvforgalmazás központosítását: “ostoba és kártékony döntésnek” nevezte azt, amely mintegy 16 milliárd forintot kivont a könyvpiacról, ezzel komoly nehézségek elé állítva az amúgy is likviditási gondokkal küzdő ágazatot.
Forrás:MTI