LMP: a látogatástól nem várható a hatékonyabb nemzeti érdekérvényesítés a világpolitikában

Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni.

    Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatására reagálva azt mondta, önmagában a kormányfő látogatása nem probléma. A probléma a magyar külpolitikával van – folytatta -, azzal, hogy a Magyarországgal szövetséges államok vezetői nem jönnek Budapestre.
    Úgy látta, hogy a keleti és a déli nyitás után elérkezett a pillanat a nyugati nyitásra, arra, hogy Magyarország aktív, alakító módon, a nemzeti érdeket képviselve részt vegyen a szövetségi rendszereiben, a NATO-ban és az EU-ban.
    Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt az elszigetelődést feloldani.
    Az a semmitmondás, amit a találkozó utáni nyilatkozatokban lehetett tapasztalni, azt mutatja, hogy a kétoldali kapcsolatok nem fognak jelentős részben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti érdekeit hatékonyabban tudja a világpolitikában képviselni – mondta.
    Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a visegrádi országok együttműködését kibővítve próbál meg a világpolitika alakítójaként feltűnni. De még a V4-en belül sem tudta a nemzeti érdeket képviselni – hangoztatta Ungár Péter, aki szerint a magyar miniszterelnök három évig nem tudta elérni azt Szlovákiánál, hogy Dunaszerdahelyen a magyar nyelvű helységnévtáblák is kint legyenek, és azt sem vetette fel, miért büntetik Szlovákiában a kettős állampolgárságot.

Forrás:MTI