Lengyelország bővíti szélerőmű-hálózatát

A China-CEE Fund és az izraeli Enlight Renewable Energy 1,3 milliárd złotyt invesztálnának 2 lengyel szélerőmű-projektbe, melyek összteljesítménye elérné a 250,5 megawattot.

Dóka Attila

A két cég közös vállalkozásának köszönhetően az első, kisebb, 36 megawatt kapacitású szélerőmű-park már idén, novemberben termelni fog. Ezután következhet majd egy jóval nagyobb erőmű-park kiépítése, amely a projekt befejeztével 214 megawatt kapacitással bír majd.

A lengyel szélenergia-beruházás annak tükrében is figyelemre méltó, hogy Magyarország 2014. január 14-én együttműködési megállapodást írt alá Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről. Ez a megállapodás, és annak februári ratifikálása pedig egyértelműen előrevetíti, hogy hazánkban az alternatív energiatermelésnek még jó darabig nem lesz nagy szerepe. A paksi beruházás becsült költsége 12 milliárd euró, azaz megközelítőleg 3700-3800 milliárd forint, a 2 darab AES-1200 típusú orosz gyártmányú reaktor pedig összesen 2400 megawatt teljesítményre lesz képes. Összevetve a lengyel szélerőmű-beruházással megállapítható, hogy átszámítva 97 milliárd forintból állítanak elő 250 megawattnyi kapacitást, azaz egy megawattnyi teljesítmény ára nagyjából 388 millió Ft. A paksi bővítés esetében egy megawatt kapacitás 1,5 milliárdba kerül majd. Paks 2 tarifán számolva a lengyel bővítés 385 milliárdba kerülne, azaz közel négyszer annyiba.

Magyarországon, a 2011-es adatok alapján 37 szélerőmű van, amelyek összteljesítménye 329 megawatt. 2013-ban a paksi erőmű 2000 megawatt teljesítményével hazánk villamos energiájának több mint 50 százalékát termelte meg. Ennek tükrében könnyen belátható, hogy Magyarország hosszú évtizedekre elkötelezte magát az atomenergia mellet.

Forrás: Reuters/Wikipedia