Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál 2019.augusztus 23-25.  Paks

Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál
2019.augusztus 23-25.
Paks

 

A Nemzetközi Fúvós Napokat azzal a céllal hozta létre Kovács Zalán László tubaművész, hogy megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didgeridoo. A hazai kiváló művészek mellett külföldi vendégek is érkeznek Európa számos országából és Japánból.

Pakson 2016 óta – a Tubatábor keretén belül – minden nyáron rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok részvételével. A mai fesztivál ebből nőtte ki magát, a tábor és a fesztivál 2018-ban vált ketté. Az így kialakított, új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb befogadóképességű helyszínen kerülnek megrendezésre a meghívott vendégek változatos műsorára épülő, egyre színesebb és nagyobb programok.

10575227_10205077951014959_7672690855182218747_o

Idén a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várják a látogatókat. A fesztiválra Horvátországból, Luxemburgból, Németországból és Japánból is érkeznek zenészek.

A magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben. Önmagáért beszél, hogy a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt; az elmúlt húsz esztendőben száznál is több győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről fiatal zenész tehetségeink; hazánkban tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar működik; több mint száz, hetente próbáló és rendszeresen koncertező amatőr fúvószenekarunk van.

A fesztivál szeretné a magyar fúvószene ünnepét évről évre megtartani, mindeközben bemutatva más kultúrák fúvós kincseit is.

Scheuring_Kata2

Kiemelt programok:

  1. augusztus 23. 20:00

„Tuba mirum”

Fellép: Beregi András – tuba és Dr. Balatoni Sándor – orgona

Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

 

  1. augusztus 24. 18:00

Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje

Vezényel: Kelemen Tamás

Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

 

  1. augusztus 25. 16:00

Nemzetközi Fúvós Napok zárókoncertje

Fellép: Scheuring Kata – fuvola, Yuri Komori – klarinét (Japán),

Kovács Zalán László – tuba, Veér Mátyás – harsona, Tubatábor tubaegyüttese

Közreműködik: Ana Granik – zongora (Horvátország)

 

 

Fesztiváligazgató:                                                    Védnök:

Kovács Zalán László tubaművész                          Süli János tárca nélküli miniszter