Lemond az amerikai igazságügy-miniszter

Távozik hivatalából Eric Holder, az Egyesült Államok első afroamerikai igazságügyi minisztere – jelentette be csütörtökön, az amerikai sajtóban előzetesen megjelent értesülésekkel összhangban Barack Obama amerikai elnök.

    A 63 éves Holder mindaddig a hivatalában marad, amíg meg nem találják és meg nem erősítik utódját. A folyamat a novemberi “félidős” választásokon túl, akár a jövő év elejéig is eltarthat.
    Sajtóértesülések szerint a lehetséges utódjelöltek között felmerült Kathryn Ruemmler fehér házi jogtanácsos, Donald Verrilli, az amerikai kormányt a Legfelsőbb Bíróságon képviselő főügyész-helyettes, Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész, Deval Patrick massachusettsi kormányzó, Kamala Harris kaliforniai főügyész, Jeh Johnson belbiztonsági miniszter és Loretta Lynch New York-i szövetségi ügyész neve is.
    Holder, az amerikai kormány legliberálisabbnak tartott tagja, korábban többször is jelezte távozási szándékát. Közel hat éve áll a tárca élén, ezzel ő a negyedik leghosszabb ideig szolgáló igazságügy-miniszter az ország eddigi 82 tárcavezetője közül.
    Eric Holder szeptember elején egyórás fehér házi beszélgetés során véglegesítette Barack Obamával lemondásának menetrendjét. A miniszter hangoztatta, hogy ha most nem távozhat, akkor kénytelen lesz egészen az elnök második ciklusának végéig hivatalban maradni.
    Noha Holder a kormánynak a republikánus ellenzék által egyik legjobban támadott minisztere, döntését sajtóértesülések szerint nem politikai nyomás hatására, hanem önszántából hozta meg. A miniszter, akinek neve összefonódott a terrorizmus elleni harc jogi eszközeinek kidolgozásával is, alapvetően az emberi jogok megerősítése terén próbálta emlékezetessé tenni tevékenységét.
    Egyebek megtagadta annak a törvénynek a védelmét, amelynek értelmében a házasságot kizárólag csak férfi és egy nő köthet egymással, beperelte Texas és Észak-Karolina államot, amelyek szerinte a kisebbségeket aránytalanul nagy számban érintő szigorításokat vezettek be a választások szabályozásába, 20 település rendőrsége ellen indított vizsgálatot a hatalommal való visszaélés gyanúja miatt, és felemelte szavát a nem erőszakos kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségével szemben.
    Holdernek fontos szerepe volt a guantánamói börtönök bezárására való erőfeszítésekben, valamint abban, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyek ügyét katonai törvényszék helyett mindinkább polgári bíróság tárgyalja.
    A képviselőház 2012-ben határozatban ítélte el Holdert, amiért megtagadta, hogy kiszolgáltattassa a kongresszusi vizsgálat számára a Fast and Furious kódnevű, meghiúsult fedett akcióra vonatkozó iratokat, amelyeket az igazságügyi tárca visszatartott.
    A Fast and Furious (Gyors és Dühös – utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) kódnevű akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószercsempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az “árunak” – mintegy 2000 lőfegyvernek – nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.
    A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben is felhasználták. A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház illetékes bizottságában.
    Holder távozása után – Joe Biden alelnököt leszámítva – már csak Arne Duncan oktatásügyi és Tom Vilsack agrárminiszter marad hivatalban Barack Obama 2009-ben felesküdött eredeti kormányából. Forrás:MTI