Legendák nyomában: sikerszéria a József Attila Színházban

A Legendák nyomában-estek tartós sikere a József Attila Színházban igazolja: egy valamit magára adó teátrum nem nélkülözheti a fajsúlyosabb tartalmakat, a szépirodalmat a repertoárjában. Az Újnyugat Irodalmi Kör és a színház közös szalonjában csütörtökön este sikerrel idézték meg a „kávéházi” szerzőket, köztük Kosztolányit, Karinthyt, Ottlikot.

Fotó: Juhász Melinda

A Legendák nyomában verses, zenés előadásokon a magyar író-költőgéniuszokról nemcsak múlt időben hallhat a publikum. A Nyugat legendái inspirálják, avagy vitára késztetik az utódokat, ezért minden alkalommal az újnyugatos művek is részei a programnak. A sorozatszerkesztő: Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör vezetője, a Nyugat Plusz főszerkesztője.

Az estek állandó szereplője Dóka Attila gitárművész, aki Devecseri Mélységének és Márai Sándor: Hol vagyok? című remekének zenés átirataival készült ezúttal. Csatlakozott hozzá Zöld Csaba színművész, aki nemcsak verselt, de gitározott is: Heltai életműve előtt így tisztelegve. A fináléban közösen Tolcsvayék opusát, Az első villamost játszották el…

A kortárs költők közül most Petőcz András és Schwalm Zoltán alkotásai szerepeltek a színházban. (Néhányan az Újnyugat Irodalmi Kör elismert írói, költői közül: Babics Imre, Bíró József, Bolemant László, Choli Daróczi József, Draskóczi Ágnes, Filip Tamás, Fodor Ákos, Lárai Eszter, Lukács Sándor, Molnár József, Őszi Róbert, Vörös István, Zalán Tibor.)

A tavalyi évadban a Szabó által szerkesztett Legendás-esteken Adyra, Máraira, Kosztolányira, József Attilára, majd Ottlik Gézára emlékeztek, minden alkalommal telt ház előtt. Eddig olyan kiváló színészek tolmácsolták a becses sorokat, mint Tóth Enikő, Újréti László, Nemcsák Károly, Schnell Ádám, Katona János. Gitáron Dóka Attila kísérte a művészeket.

Az idei évadban Szabóék Márai – újratöltve címmel jelentkeztek egy előadással szeptemberben, amelynek része volt Rónay László irodalomtörténész személyes hangú vallomása is az íróról, amit az irodalmunk kiemelkedő cigány szerzőit bemutató est követte. Októberben Dúzsi Tamás borásszal és Tóth Enikővel közösen borestet szerveztek az újnyugatosok. Tegnap a kávéházak világa elevenedett meg a József Attila Színház Gaál Erzsébet Színpadán. A sorozatszerkesztő, művészeti vezető ironikus bevezetőjében Királyhegyi Pált idézte: „A kávéház azért jó, mert az ember nincs otthon, és még sincs a szabad levegőn…”