Lázár János megfenyegette a Philip Morrist és a Spart

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy a kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé. Úgy fogalmazott, minden egyes csoportnak fizetnie kell majd, aki feljelenti azt az országot, amelyben pénzt kíván keresni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatót tartja az Országházban 2015. július 16-án. A kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé - mondta a miniszter. Az egyik esetben a Spar, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatót tartja az Országházban 2015. július 16-án. A kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé – mondta a miniszter. Az egyik esetben a Spar, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Beszélt a Munkácson történtekkel kapcsolatban is, elmondta, a magyar kabinet reméli, hogy az ukrán központi kormányzat képes úrrá lenni a helyzeten, és minden kárpátaljai magyar biztonságát tudja garantálni. “Reméljük, csak a sajtótudósításokból tűnik ki az a kép, hogy a központi állam Kárpátalján nem ura a helyzetnek” – fogalmazott, példátlannak nevezve az utcai bandita- vagy politikai háborút.
    A magyar kormány folyamatosan tájékozódik a kérdésben, és szükség szerint kész egyeztetni Ukrajnával – tette hozzá.
    Közölte azt is, Orbán Viktor miniszterelnök szigorú vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hogy a magyar-ukrán határon a vámosok részt vesznek-e a cigarettacsempészetben. Erről kedden tárgyal a kormány is – tette hozzá.
    Gazdasági ügyekről szólva Lázár János kérdésre közölte, hogy a kabinet nem terjeszti ki az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szférára. A minisztertől azt kérdezték, hogyan áll az a terv, hogy erre a szektorra – például a fodrászokra, masszőrökre – is kiterjesztenék az online kasszák használatát. “Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte” – válaszolta a Miniszterelnökség vezetője. Szavai szerint a kormányfőnek az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.
    A tárcavezető egy korábbi kérdésre visszautalva arról is beszámolt: a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók hogyan kapcsolhatók be az online ellenőrzési rendszerbe. Az érintettek játékadót fizetnek és nincs blokkolási és áfafizetési kötelezettségük, így esetükben mást kell ellenőrizni – magyarázta.
    Tudatta továbbá, hogy a kormány keddi ülésén megtárgyalja Wáberer György miniszterelnöki megbízott beszámolóját a magyar fuvarozás helyzetéről. Elmondta: a Wáberer György – a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, nagyvállalkozó – által készített anyagnak kiemelten kell foglalkoznia a magyar fuvarozók helyzetével, európai versenyképességével. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy hatezer sofőr hiányzik a magyar fuvarozói piacról. “Szeretnénk adókedvezmények biztosítását is megfontolni” – ismertette a kormány által mérlegelt terveket, amelyek között megemlítette a haszongépjárművekre vonatkozó adminisztratív terhek csökkentését is.
    Azt ugyancsak megvizsgálja majd a kabinet, hogyan lehet behajtani a Magyarországon áthaladó külföldiekre kiszabott bírságokat – tette hozzá.
    A keddi kormányülésen emellett áttekintik a foglalkoztatáspolitika helyzetét, amellyel kapcsolatban Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010-ben vállalt egymillió új munkahely felét már teljesítette a kormányzat. A foglalkoztatást pedig nem csak önmagában a közfoglalkoztatás bővítette – jelezte.
    Tájékoztatott arról is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránt már 40 ezren érdeklődtek, az igénylők száma pedig már most ezres nagyságrendű. Lázár János ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy készek a támogatásra szánt összeget felülről megnyitni, azaz a költségvetés korlátlanul áll majd rendelkezésre a programban részt vevőknek.
    Lázár János a sajtótájékoztatón azt is kijelentette: a kormány áll az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás ügyében indított európai bizottsági vizsgálat elé. Az egyik esetben a Spar, a másikban a Philip Morris jelentette fel Magyarországot Brüsszelben, s a kormány kész megvédeni az igazát – ismertette.
    Úgy vélte: a bizottság nyíltan képviseli a két cég érdekeit, és a tisztségviselők nyíltan lobbiznak az érdekeikben.
    Elzbieta Bienkowska belső piaci EU-biztos korábbi, a patrióta gazdaságpolitikát kifogásoló nyilatkozatára utalva leszögezte: a kormány célja, hogy eddig külföldieknél lévő jogokat igazságosabban és méltányosan visszaszerezze a magyar társadalom számára, és azt lehetőség szerint szét is ossza.
    Közölte, a kormány kitart mindkét adó mellett, azok kivonása fel sem merülhet, s Brüsszel sem az adót, hanem annak mértékét vitatja. A dohányipar keményen fog adót fizetni, és abból egy nagyon jó kórház fog épülni Budapesten – tette hozzá, majd egy kérdésre úgy fogalmazott: “lehet az Európai Bizottsághoz menni, akkor még többet kell majd fizetni”.
    A miniszter a tájékoztatón megerősítette, hogy augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges, több mint 12 millió tankönyvet, amit az iskolai tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig adnak át a diákoknak. Az alsó tagozatosok ingyenes tankönyvellátása 12 milliárd forintba kerül az idén.
    A Miniszterelnökség vezetője a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy 235 ezren nyilvánítottak véleményt a járási hivatalokban az állami eljárási díjakra vonatkozóan. Ők többnyire a személyi igazolvány és az útlevél díját, továbbá az átírási illetékeket ítélték magasnak, a vállalkozók pedig a cégiratok elkészítéséhez kötődő adminisztrációs terheket sokallták. A vélemények feldolgozása még tart – mondta Lázár János, aki emlékeztetett arra, hogy jövőre 10 milliárd forintnyi eljárási díjat enged el az állam.