„Lassan ráérzünk, mi a helyes irány”

A hétvégén kerül megrendezésre a Superbike világbajnokság idei negyedik versenyhétvégéje az olaszországi Imolában. Jó hír, hogy a BMW Racing Team Toth pilótakettőse – ifjabb Tóth Imre és Sebestyén Péter – továbbra is folyamatosan gyorsul a legendás versenypályán. Szombaton újra közelebb kerültek a mezőny második feléhez, így egy jó rajttal – Imi a 25., míg Peti a 28. pozícióból vág neki mindkét futamnak – akár a pontszerző helyek sem elérhetetlenek a számukra.

Negyedik versenyhétvégéjét teljesíti a Superbike világbajnokság csúcskategóriájában induló magyar csapat, a BMW Racing Team Toth. A gárda versenyről versenyre keményen dolgozik azért, hogy megszerezzék első vb-pontjukat – ifjabb Tóth Imre Phillip Islanden és Assenben is csupán egy hellyel csúszott le a pontszerzésről –, és a gyors pályák közé tartozó Imolában eddig mind Imre, mind pedig Sebestyén Péter folyamatosan javított a köridején.

Nem volt ez másként szombaton sem, és annak ellenére, hogy egyikük sem jutott be a Superpole-ba, a negyedik edzésen mutatott teljesítményük reményre adhat okot. Az imolai versenyhétvégére is bizonyítási lehetőséget kapó 19 éves Sebestyén például másfél másodpercet javított pénteki idejéhez képest, majd erre még rátett nyolc tizedet, és az így elért 1:52.784-es körideje és a megszerzett 25. pozíciója arra utal, a beállítások terén sikerült az előre lépés. (Pénteken délelőtt 1:56.788 volt a legjobbja, azaz több mint 4 másodpercet javított az első tréninghez képest.)

„Végre egy olyan nap, amikor úgy érzem, sikerült előre lépnünk. Eddig mindig az én stílusomhoz akartuk a motort beállítani, ám ez sehova sem vezetett. A telemetriai adatok alapján most úgy döntöttünk, én idomulok a BMW beállításaihoz, ami végre elmozdulást hozott. Folyamatosan gyorsulok, a hétvégén eddig négy másodpercet javultam, de idő kell ahhoz, hogy teljesen átálljak a csúcskategóriára, és ez eredményekben is megmutatkozzon. De az biztos, lassan ráérzünk a helyes irányra”– mondta Sebestyén Péter, aki vasárnap mindkét futamot a 28. helyről kezdheti meg.

Ifjabb Tóth Imre szombat délelőtt sajnos nem volt képes javítani, ám amikor a negyedik szabadedzésre kigurult az aszfaltra, az eddig elvégzett feszített tempójú munka kezdte meghozni az első kis eredményeit. Javult a BMW hátsó tapadása, és a majd hat tizedes gyorsulással – a négy edzése alapján 1.34 másodpercet javultsikerült Iminek beékelődnie az előtte lévő bolyba (a 23. helyen végzett), ami a vasárnapi futamokra nézve igencsak bíztató lehet.

„Délelőtt nagyon el voltam keseredve, mert akármit próbáltunk ki, egy helyben topogtunk. A tréning után leültünk a csapattal, hogy kitaláljunk valamit, hogy az előttünk lévő Kawasakival versenyző motorosoktól legalább ne távolodjunk tovább. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis az új beállításoknak köszönhetően sokat javult a BMW hátsó tapadása, és nemhogy nem maradtunk le az előttünk állóktól, hanem sikerült végre közéjük ékelődnöm. Viszont az biztos, ha szeretnék előrébb kerülni, akkor javítanom kell a kanyartechnikámon, mert ott rengeteg időt veszítek a többiekkel szemben”– fogalmazott ifjabb Tóth Imre, aki a 25. pozícióban várja a vasárnapi futamokat.