Kvalifikálj Te is a szegedi világbajnokságra!

untitledA Magyar Kajak-Kenu Szövetség ezen a hétvégén rendezi meg a Budapest bajnokságot, valamint Sukorón a vidékbajnokságot, amelyeken a gyermek korosztályú versenyzők világbajnoki „részvételért” is vetélkednek. A 2011-es szegedi felnőtt világbajnoksághoz hasonlóan ugyanis a július 17-én rajtoló szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon is összecsapnak majd a gyermek korosztály tagjai az MK-4 és PC-4-es versenyszámokban.
Talán sokan emlékeznek még a 2011-es szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, amelyen nem csak a világ legjobb felnőtt versenyzői szálltak vízre, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából sok utánpótláskorú versenyző is kipróbálhatta a világbajnoki pályát, hiszen a gyermek korcsoport tagjai számára egyesületi MK-4 és PC-4-es versenyek döntőit is megrendezték a Maty-éren.

Az idén sem lesz másként! A most hétvégén sorra kerülő Budapest Bajnokságon, valamint a sukorói Vidékbajnokságon válogatóznak majd azok a csapathajók, amelyek részt kívánnak venni a július 17-én kezdődő szegedi ifjúság és U23-as világbajnokság betétversenyén, a július 19-én délben megrendezésre kerülő Braca Kupán. A versenykiírás szerint a minikajakosok döntőjében a Budapest bajnokság első három, valamint a Vidékbajnokság első hat helyezett csapathajója vehet részt (egyesületenként egy csapathajó nevezhető). Az egyesületi egységekben (versenyegyesülés nem lehetséges) két lány és két fiú (1-1 I. és 1-1 II. korcsoportos) foglalhat helyet. A PC-4-es egységekbe I. és II. korcsoportos kenusok ülhetnek be (minimálisam 1 fő I. korcsoportosnak kell lennie, illetve lehet lány kenus is a csapatokban), és a minikajakosokkal ellentétben itt versenyegyesülés lehetséges két budapesti, illetve két vidéki egyesület között.

Azoknak a versenyzőknek sem kell csüggedniük, akiknek nem sikerült kvalifikálni a fináléra, hiszen ezen a napon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség minden utánpótlással foglalkozó egyesület számára lehetővé teszi a világbajnokságra való lejutást, a szövetség egész pontosan 700 gyermek leutazását szervezi meg az eseményre.

„Ahogyan 2011-ben az idén is szeretnénk ezzel a versennyel lehetőséget biztosítani a gyerekeknek arra, hogy ne csak nézőként, hanem aktív részvevőjeként is megtapasztalhassák a világbajnokság hangulatát, megérezhessék milyen is egy ilyen nagy versenyen elindulni – mondta Weisz Róbert. – Az egyesületeknek pedig pluszlehetőségként felajánlottuk, hogy egy előzetesen meghatározott kvótarendszer alapján ezen a napon leutaztatjuk a kiválasztott utánpótlás korú versenyzőiket, akik lelkesen szurkolhatnak majd nem csak a világbajnokság részvevőinek, de a gyermekverseny indulóinak is.”