Kutatók éjszakája – A Színháztörténeti Tár kincseit is bemutatják az Országos Széchényi Könyvtárban

A Színháztörténeti Tár kincseibe és az Ady-hagyaték dokumentumaiba is betekinthetnek az érdeklődők Országos Széchényi Könyvtárban a Kutatók éjszakája programjaként szeptember 27-én.

    A Színháztörténeti Tárban olyan kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, hogy ki a hibás, ha előadás közben leszakad az állványzat a színpadi hadsereg alatt, vagy hány krajcár büntetést kell fizetnie annak a színésznek, aki nem tudja a szerepét, és mi történik akkor, ha a jelenet vége előtt távozik a színpadról. Az érdeklődők a Nemzeti Színház törvényszékének 1841 és 1843 közötti jegyzőkönyveibe is belepillanthatnak a Kutatók éjszakáján – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, az este során megmutatják a Bartók és Kodály színpadi műveihez kapcsolódó dokumentumokat is. A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján pedig felidézik, mit láthattak a nézők a 20.század első felében.
    A Színháztörténeti Tár őrzi a Nemzeti Színház, és jogelődje, az 1837-ben megnyitott Pesti Magyar Színház szinte teljes szövegkönyvtárát, amelybe szintén betekinthetnek az érdeklődők.
    A program során vezetést tartanak a Vörös Csillagok. A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük című kamarakiállításon, és azt is megmutatják, miket gyűjtenek, hogyan kelthető életre a régvolt színházi élmény.
    A Kézirattár az Ady-hagyaték dokumentumai közül válogat a Kutatók éjszakájára. Bemutatják a költő kéziratos Önéletrajzát, valamint olyan leveleket és képeslapokat, amelyeket Ady a barátainak címzett.
    Az esten nem csupán az Ady Endréről készült fotográfiák között kalandozhatnak a látogatók, de “szelfizhetnek” is a költővel. Az eseményen kiderül, hogyan viszonyult Ady a fényképezéshez, milyen beállítások számítottak divatosnak és milyen hagyományai voltak a korabeli fotózásnak.
    A Kutatók éjszakája programjaira szeptember 27-én, pénteken 17 és 21 óra között várják a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtárban.

Forrás:MTI