Különleges képzőművészeti kiállítás hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire Miskolcon

Mától két hétig látogatható a tárlat a miskolci Szinvapark Bevásárlóközpontban

Április 19-én nyitották meg azt a különleges képzőművészeti kiállítást a miskolci Szinvapark Bevásárlóközpontban, melyre a Játék határokkal szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramja keretében hirdetett pályázatot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt.  A nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívásra beküldött 138 alkotásból válogatott, 37 képből álló kiállítás két héten át lesz látható az üzletközpont első emeletén, a De Luna kávézó-édességbolt előtti sarki üzlethelyiségben.

A kiállítást és díjátadó ünnepséget megnyitó beszédében Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója a szerencsejáték-függőség veszélyeire figyelmeztető program komplexitására helyezte a hangsúlyt. A szakember örül annak, hogy a 2012-ben Debrecenben elkezdett modellprogramot a 2015/16-os tanévben már 5 további településen ismerhették meg az iskolák, és sikerült átadni az üzenetet, hogy a játék határokkal jó dolog.  A Rácsok Balázs beszámolt arról, hogy milyen széles körű szolgáltatásokat valósítanak meg a program során az iskolai prevenciós foglalkozásoktól, a fesztiválokon át egészen a képzőművészeti pályázatig. A segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója külön örömét fejezte ki afelett, hogy a 8 és 18 év közötti korosztály körében meghirdetett alkotópályázatra beérkező alkotások zömét 11-12 éves fiatalok készítették, hiszen ez esetben is különös szerepe van a megelőzésnek, a problémára való figyelemfelhívás minél korábbi alkalmának.

Gál Mihály, a Szerencsejáték Zrt. Miskolci Értékesítési Régiójának igazgatója köszöntőjében elmondta, nagy öröm számára, hogy a Játék határokkal program 2012-től jelen van a régióban, Debrecen után immáron Miskolcon és környékén is.

A régióigazgató kiemelte, hogy a Szerencsejáték Zrt. felelősen gondolkodó vállalatként szívesen áll az ilyen kezdeményezések mellé, hiszen a cél az, hogy a játék egészséges élmény maradjon.

A vállalat hisz abban, hogy a program segítségével utat mutatnak a még formálódó személyiségű fiataloknak a tudatosabb játékhoz, így előzve meg a függőség kialakulását.

Kiss Gábor, Miskolc MJV Önkormányzatának alpolgármester üdvözölte és méltatta a kezdeményezést, melyet fontosnak tart a miskolci lakosság társadalmi szemléletformálásának szempontjából is.

A miskolci, olaszliszkai, vámosújfalui és tolcsvai iskolások között meghirdetett képzőművészeti pályázat célja egyrészt az volt, hogy a fiatalok körében hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire, másrészt pozitív alternatívákat mutasson, melyek védelmet jelenthetnek e függőséggel szemben. A művekből készült és most megnyitott kiállítás pedig még szélesebb közönség elé kívánja tárni a problémát. A pályamunkák kizárólag manuális eszközökkel (nem számítógéppel) készülhettek, a felhívásra leginkább ceruzarajzok, festmények, tusrajzok, néhány pasztellrajz és egy-két vegyes technikát (festés-ragasztásos/kollázs technikával keverve) felhasználó rajz érkezett. Leginkább egyéni alkotások születtek, de a sok rajz között 21 pályamunkát csoportosan készítettek el, mely foglalkozás így nagyobb körben is lehetőséget teremtett a probléma átbeszélésére, a szerencsejáték-függőség veszélyeinek átgondolására.

A pályázatra a következő iskolák diákjai küldtek be pályaműveket. Miskolcról az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Széchenyi István Általános  és Alapfokú Művészeti Tagiskolája, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola, a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola és a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Szakképző Iskolája. Vidékről az olaszliszkai Hegyalja Általános Iskola, valamint a Tolcsvai Általános Iskola és a Vámosújfalui Általános Iskola diákjai jelentkeztek alkotásaikkal.

A két korcsoportban meghirdetett pályázat legjobbjait értékes jutalmakkal ismerték el az ünnepélyes megnyitón. Mindkét kategóriában 3-3 díjat adtak át Kultúra utalvány formájában (Az első díj 25.000 Ft, a második 15.000 Ft, a harmadik pedig 10.000 Ft volt), továbbá egy pályamű különdíjban részesült. Az első korcsoport (16 éves korig) díjazottjai Závojszki Fanni – 1. helyezett, Bakk Márton – 2. helyezett és Kerekes Kisanna – 3. helyezett voltak. A második korcsoportban (16-20 éves korig) Mádli Boglárka – 1. helyezett, Bukovia Réka – 2. helyezett és Tóth Anett – 3. helyezett nyert díjat.

A miskolcival párhuzamosan, Orosházán és Szolnokon is meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkező alkotásokból a közeljövőben az adott régióban nyílik majd hasonló tárlat.