Különleges kenyereket kóstoltunk

Pekszovetseg_nyilvanos zsurizes_20200707_0923_DSC_2102

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete Fotó: Juhász Melinda

Nem véletlen, hogy a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének kóstolóval egybekötött zsűrizését még a szervezőket is meglepő, hatalmas érdeklődés kísérte a sajtó részéről, mert a verseny második, nyilvános fordulóján asztalra kerülő falatok mindegyikéről ódákat lehetne zengeni.

Az Ilonka Boldizsár vezette zsűri persze szorgalmasan dolgozott, így az is kiderült, hogy melyiket választották meg az Év Kenyerének, amelyet augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhat meg először a nagyközönség. A két kategóriában meghirdetett verseny győzteseiről sajnos csak az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben hullik le a lepel augusztusban. A sajtó munkatársainak így bőven lesz ideje még azon rágódni, hogy a két kategória, a Szent István napi kenyér (hagyományos búzakenyér) és Innovatív (fűszeres, gyógynövényes kenyér) versenytermékeinek falatocskái ízlettek-e jobban a kóstoló során…

Annak ellenére, hogy a koronavírus járvány miatt sokáig bizonytalan volt az idei verseny megszervezése és lebonyolítása, közel félszáz nevezés érkezett. A nevezők között sokan voltak, akik mindkét kategóriában részt vettek, akár több kenyérrel – tudtuk meg Septe Józseftől, a Magyar Pékszövetség elnökétől. Jó volt hallani a zsűri elnökétől, Ilonka Boldizsártól, aki a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, hogy a hazai sütőipar felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

 

Horváth Gábor Miklós