Külföldi sajtó Magyarországról – La Libre Belgique

A kijelölt biztosok európai parlamenti meghallgatásairól, köztük is Navracsics Tibor esélyeiről ír csütörtöki számában Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

    A lap szerint Navracsics “a leggyengébb láncszem” a Jean-Claude Juncker által előterjesztett bizottságban. Felidézi az európai parlamentben a liberálisok által szervezett keddi meghallgatást, ahol többen felvetették, hogy Navracsics Tibor Orbán Viktor bizalmasa, és igazságügyi miniszter volt abban az időszakban, amikor Magyarországon az igazságszolgáltatás és a média terén a hatalomra szabott törvények sora született, leépítve a jogállamiságot.
A lap megszólaltatta a francia Alain Lamassoure-t, a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt EP-képviselőjét, aki kijelentette: ha egy néppárti fej a porba hull, legyen az akár a magyar jelöltté, akkor a szocialista oldalon is el fog vérezni valaki. Lamassoure feltette a kérdést: hogyan lenne elképzelhető, hogy Orbán Viktor egyetlen bizalmasát se fogadja el a parlament, amikor a Fidesz a magyar Országgyűlésben kétharmados többséggel rendelkezik.
Louis Michel belga liberális politikus viszont erre azt válaszolja a lapban, hogy a többség zsarnoksága a legrosszabb, a demokrácia nem számtani kérdés.

Forrás:MTI