Közösen kampányol a bojkott mellett az Együtt, a PM és a MoMa

Közös plakátkampánnyal próbálja rávenni a választókat a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), az Együtt – a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért, hogy bojkottálják az október 2-ai népszavazást.

moma

Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártjának elnöke, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke a népszavazási kampányról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Kossuth téren 2016. szeptember 1-jén. A három párt közös plakátkampánnyal próbálja rávenni a választókat, hogy bojkottálják az október 2-ai népszavazást. MTI Fotó: Marjai János

    A pártok vezető politikusai csütörtökön Budapesten mutatták be közös plakátjukat, amelynek felső részén a “Hülye kérdésre ez a válasz!” felirat olvasható, alatta pedig egy háttal ülő nő és férfi képe látható, akik mindketten kinyújtják jobb kezük középső ujját. A plakáton emellett az “Aki otthon marad, Európára szavaz” és egy vörössel áthúzott “Népszavazás 2016” felirat, valamint a három párt logója szerepel.
    A tervek szerint a plakátkampányra mintegy 10-20 millió forintot akarnak költeni, amiből körülbelül 300-400 darabot vásárolnak és helyeznek ki a közterületeken.
    Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány méltatlan kezdeményezésére a bojkott az egyetlen méltó válasz. “Hülye kérdésre ez a válasz, aljas kérdésre nincs jó válasz” – jelentette ki. A bojkott azt is kifejezi, hogy sem a nem, sem az igen szavazatot nem tartják megfelelőnek – tette hozzá.
    A politikus kiemelte, hogy az Európai Uniónak nincs olyan terve vagy javaslata, amelyik illegális bevándorlókat telepítene le. Az EU mindössze annyit vár el, hogy a menekültek – nem pedig az illegális bevándorlók – ideiglenes befogadásának érdekében a tagállamok teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket – mondta. Nincs mit üzenni Brüsszelnek, ráadásul nincs is olyan, hogy Brüsszel, mert Európai Parlament, Európai Bizottság és Európai Tanács van – közölte Bokros Lajos.
    A kvótareferendum kérdése “aljas és gonosz”, a kormányzati propaganda pedig hazugságra épül, a népszavazás árt az ország tekintélyének. Erre a kezdeményezésre pedig a bojkott a méltó válasz – összegzett.
    Végül történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a plakáton közösen szerepel a három párt, mert “tisztában vannak azzal, hogy az önkényuralom körülményei és feltételei közepette” csak a demokratikus erők minél szélesebb összefogásával lehet eredményt elérni.
    Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, pártjuk azért fogadta el a MoMa közös kampányra vonatkozó felkérését, mert “undorodnak attól, amit Orbán Viktor csinál ezzel az országgal”. A miniszterelnök egy Európa-ellenes kampányban hazudik Európáról, és közben “visz minket Keletre”.
    Az Együtt ezért olyan partnereket keresett, akik aktívan kampányolnak amellett a bojkott mellett – tette hozzá a politikus, aki hangsúlyozta, hogy ő maga nem kvóta-, hanem kerítésellenes. A kvóta a közös kiutasítási politikával és határőrséggel együtt a megoldás része – nyomatékosított.
    Szigetvári Viktor bejelentette, hogy a három párt közös pénzgyűjtésbe is kezd, mert az állampolgárok támogatására is szükségük van a kampány során.
    Karácsony Gergely, a PM társelnöke szerint a népszavazás, ami “az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai szélhámossága”, csak arról szól, hogy felkeltsék az emberekben meglévő félelmeket. A menekültválság létezik és ennek megoldásában Magyarországnak részt kell vennie, de ha a kormány úgy akarná, akkor ebben az ügyben is párbeszéddel és konstruktív gondolkodással vehetné ki a részét a közös európai megoldásból – fogalmazott. A félelem viszont elvonja a figyelmet az egészségügy, az oktatás és a gazdaság problémáiról valamint arról is, hogy “nap, mint nap minél több közpénzt lopnak el Magyarországon”. A zuglói polgármester ehhez kapcsolódva a legnagyobb problémának azt tartotta, hogy nemcsak az emberek pénzét akarják ellopni, de az “emberek lelkét is, az emberek jóindulatát”.

Forrás:MTI