Közigazgatásban dolgozók személyes ajándékait adták át a penci lakásotthonban élő gyerekeknek

Minisztériumok és háttérintézmények dolgozóinak személyes ajándékcsomagjait adták át szerdán a Penci Különleges Lakásotthon karácsonyi ünnepségén.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára átadja a minisztériumokban és a minisztériumok háttérintézményeiben dolgozók ajándékait a Penci Különleges Lakásotthonban élő gyerekeknek 2022. december 21-én. MTI/Máthé Zoltán

    Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Pest megyei településen felidézte, hogy négy éve indult el a kezdeményezés: a minisztériumokban és a minisztériumok háttérintézményeiben dolgozók karácsony alkalmából fogadják a magyarországi gyermekotthonokban élők kézzel írt kívánságait. Ez azt jelenti, hogy minden gyermekotthon – legyen az állami, egyházi, civil fenntartású – csaknem hétezer fiatalja, gyereke írt ilyen kérést és kívánságot – tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte: ebben az összefogásban a dolgozók saját hozzájárulásukkal és saját jó szándékukkal vesznek részt, az ajándékozással mintegy hétezer karácsonyi csomag teszi boldogabbá és szebbé a gyermekotthonok lakóinak ünnepét.
    Az ajándékon kívül talán a legfontosabb üzenete a gyermekvédelemnek – folytatta -, hogy “itt van igazából szükség közösségre, összefogásra, arra, hogy a fiatalok, gyerekek, akik a vér szerinti családjukat nélkülözni kénytelenek, megtapasztalják azt, hogy az a társadalom, amelyben élnek, számol velük, segít nekik, megfogja a kezüket, mert felnőtt korukra erre lesz a legnagyobb szükség”.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy a penci intézmény nevében a lakásotthon pontosan kifejezi azt, ami a lényege: olyan lakás, amelyben az itt élők otthonra találnak.
    Fülöp Attila, megköszönve a dolgozók munkáját, úgy fogalmazott, hogy a házba lépve és a gyerekek ünnepi műsorát látva mindenki pontosan megértheti a lakásotthonok szakmai tartalmát.
    A családi házból kialakított lakásotthonban nyolc különleges szükségletű gyerek számára van hely. Jelenleg heten laknak a három szobával, egy-egy konyhával és foglalkoztató helyiséggel, két fürdőszobával és egy nevelői szobával rendelkező lakásotthonban. Az ott dolgozó szakemberek munkáját fejlesztő pedagógus és pszichológus segíti.

MTI