Közel ötmilliárd forint értékben bővít a CSABAcast

2017-ig megduplázzák a termelési volument és 130 fővel emelkedik a munkavállalók száma

 

Történetének legnagyobb bővítését hajtja végre a Magyarország legrégebbi nyomásos öntödéjével rendelkező CSABAcast Kft. A több mint 4,7 milliárd forintból megvalósuló bővítés eredményeként az elkövetkező két évben a jelenlegi dolgozói létszám 130 fővel fog növekedni, és a jelenlegi termelési volumen megduplázása is lehetővé válik majd.

 

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft. fő tevékenysége a nyomásos alumíniumöntvények, elsősorban gépjárműipari motoralkatrészek előállítása, felületkezelése, megmunkálása és szerelése. A gyártási tevékenység a heves megyei Apcon zajlik, a vállalat 2015-ös éves árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintit, amely több mint 95%-a export értékesítés volt.

 

A CSABAcast Kft. úgynevezett TIER1-es, közvetlen autóipari beszállító, vásárlóik között találhatók például a BMW, az AUDI, a Volkswagen, a SEAT, a SKODA, a Daimler, a General Motors, a Ford, de szállítanak a nem autóipari szektorba is, ezen a területen partnereik között található a BOSCH-Buderus Csoport és a MIELE Konszern. A CSABAcast a termelőtevékenységét világszínvonalú, a kor legmagasabb technikai és minőségi elvárásainak megfelelő technológiával, illetve gépparkkal végzi.

 

A több mint 4,7 milliárd forintos beruházásához – a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével – egyedi kormánydöntés értelmében 940 millió forint támogatást nyújt a magyar kormány. A 2017-ben záruló fejlesztés 130 új munkahelyet eredményez Apcon a jelenlegi 240 fős létszámhoz képest. Az új, 15 000 m2-es gyártóbázis egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi termelési volumen megduplázása válik majd lehetővé. Ezenkívül a megépítésre kerülő új gyártóbázis és a megvásárlásra kerülő technológiák lehetővé teszik, hogy az autógyárakkal kooperációban végzett magas színvonalú gyártástechnológiai és egyéb, a termékekre fókuszáló fejlesztések folytatódjanak, bővüljenek, elősegítve azt, hogy az elkövetkező években tovább növekedjen a hozzáadott érték aránya az előállított termékek, illetve szolgáltatások esetében.

A magyar gazdaság húzóágazataként a járműipar rekordévet zárt tavaly: 2015-ben teljesítménye 17,6%-kal nőtt az előző évhez képest, így 7 833,3 milliárd forintot ért el. Az exportból származó árbevétel 16%-kal, míg a belföldi értékesítések 36,3%-kal emelkedtek. Az export súlya a teljes árbevétel 92,1%-a volt a 2015-ös évben.

Napjainkban 4 autógyár (Audi, Mercedes, OPEL, Suzuki) és a világ 100 legnagyobb TIER-1-es beszállítói közül 43 van jelen Magyarországon, az összes járműipari vállalat száma megközelíti a 700-at.