Közel 3,5 millióan a tévé képernyő előtt

Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!  Szent Mihály napjához kapcsolódó hétvégi programsorozatot a közszolgálati csatornák több mint 20 órás műsorfolyamban mutatták be. Az M1, Duna és Duna World kétnapos közvetítéseibe közel három és fél millió fő nézett bele, a legnézettebb a vasárnap esti jelzőtüzek fellobbanásának közvetítése volt. A közvetítések mellett az MTI közel 40 hírrel járult hozzá az esemény sikeréhez.

 A több mint 1300 települést érintő különleges hétvégén a közmédia csatornái 24 helyszínről jelentkeztek be élőben, és az ország több mint 50 pontját jelenítették meg a nézők, hallgatók számára. A programsorozat az egész országot megmozgatta: szombaton több száz család látogatott ki a veszprémi várba, ahol hangos vásári forgatag várta az érdeklődőket. Miskolcon a kulturális értékek bemutatása mellett a hagyományokra, a zenére és a táncra fókuszáltak. Egerben a Gárdonyi Emlékév kapcsán 150-en koccintottak a város új borával, az Egri Csillaggal, majd a létező összes fordítási nyelven megszólaltatták az egri remete híres regényének egy-egy részletét.

Az MTVA ezen a hétvégén megható történetekkel is készült: külföldön élő magyarok látogattak szülőhelyükre. Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Mindketten először jártak Magyarországon, a közmédia szervezésében. Békéscsabán kiderült: Botka Gyula ötven éve készít házi kolbászt Argentínában, a receptet hentesmester édesapjától tanulta meg, míg Szalma Gizella Kecskeméten kóstolta meg a hazai Dobos tortát, ő ugyanis hosszú évek óta Dobos torta készítésből tartja el a családját.

A hétvégi közvetítés sikerén a közmédia csaknem félezer munkatársa munkálkodott. A két nap alatt az eseményekbe a tévén keresztül közel három és fél millió fő (a teljes népesség 37,8 százaléka) nézett bele hosszabb-rövidebb időre. A délelőtti műsorok nézettsége 150-200 ezer fő, a délutániaké 200-280 ezer fő között volt. A kétnapos esemény legnézettebbje a vasárnap esti (21:30-22:00 közötti) jelzőtüzek fellobbanásának közvetítése volt, a három csatornán együtt 356 ezer fővel.

 Vasárnap este a Magyarország, szeretlek! vetélkedőnek 594 ezer fő volt a nézettsége, a teljes népesség körében 11,3 százalékos közönségaránnyal, amivel a műsor ideje alatt megelőzte a TV2-t.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*