Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

Kovács Ádám
Kermor Motorsport
Histo Cup
Autodrom Most
Formula Renault FR2.0
2024.05.19-21.

Jó látni téged a formula ülésben. Emlékeim szerint a gokart világából cseppentél bele. Mesélnél a korábbi gokaros múltadról?
– Természetesen. Nyolcéves koromban csöppentem bele először a gokartba, azóta szépen haladtunk fel a ranglétrán. 2016-ban ültem be először Rotax motoros gokartba. Junior kategóriában egészen 2019-ig versenyeztem, ahol két lépcsőfokot ugrottam, és DD2-be ültem át, a Rotax legerősebb kategóriájába. Számos jó eredményt értem el, többek között középkelet-európa bajnokságban, Cseh országos bajnokin, és Magyar országos bajnokin.

Végre elkezdődött a versenyszezon, elérkezett az első versenyhétvége számodra egy ismeretlen pályán. Oszd meg kérlek a portálolvasókkal a három nap történéseit.
– A pénteki napunk teljesen balszerencsés volt, az első edzésen a hideg aszfalton sokan megforogtak, ezáltal piros zászló miatt nem tudtunk menni. A második edzésen szintén volt egy piros zászló, amikor meg visszaengedtek a pályára elkezdett szakadni az eső és ki kellett jönni esőgumiért. A harmadik edzésen pedig a félig vizes, félig száraz pályán sok hasznos dolgot nem tudtunk tenni, így minimális tapasztalattal vágtunk neki az időmérőnek.

Szombaton az időmérőn leesett az eső, a második helyre tudtam magam kvalifikálni. A versenyen egy tiszta előzéssel átvettem a vezetést és megnyertem a versenyt.

Vasárnap száraz körülmények között ismét a második helyet értem el, pár tized lemaradással. A verseny egy izgalmakkal teli esemény volt, volt itt kontakt, Safety car, kék zászló hiánya, kemény csaták a győzelemért.
A rajtnál sikerült egy jó előzéssel átvenni a vezetést, utána nem sokkal kaptunk egy Safety car-t és elbuktam az előnyöm, SC után meg ment az adok-kapok a pozícióért, öt tized híján a második helyen intett le a kockás zászló. A lényeg, hogy tudjuk, hogy abszolút versenyképesek vagyunk. A legközelebbi versenyhétvégére igyekszem még többet kihozni magamból.

Ha jók az infóim gyarapodtok a pilóták tekintetében.
– Igen, a következő versenyen már csapattársam is lesz Brono-ban, mégpedig a szintén korábbi gokartversenyző Stephan Christopher Oslanec. Vele felerősödve immár két versenyzőt állít ki a Kermor Motorsport.

Ha újra rajtolnál a versenyen mit és miért tennél másképp?

– Bátrabb lettem volna a kanyarokban, ugyanis ez egy ismeretlen pálya volt számomra és így talán megnyerhettem volna a versenyt

Leközelebb hol és mikor indulsz?

– A következő versenyem Brno-ban lesz, május 10-12-én.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget édesapámnak, a Kermor Motorsport-nak és a premiumshop24.hu-nak!

Partnereink: Fornetti Kft., Delta-Sec Plusz Kft., Frozen Bakery Trans Kft., Starling-Sped Kft., premiumshop24.hu, Unilub Kft., alkossszabadon.com, Shell Card.

Fotó: Vladimir Jonas

– Hajósi Miklós –