Koronázási játékok másodszor Székesfehérváron

Szent László koronázási szertartása elevenedik meg augusztus 16. és 19. között a második alkalommal tartandó székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokon.

   

L. Simon László kormánybiztos, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere  és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a második alkalommal megrendezésre kerülő székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 16. és 19. közötti programjairól tartott sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzeti Galériában 2014. május 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos

L. Simon László kormánybiztos, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a második alkalommal megrendezésre kerülő székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 16. és 19. közötti programjairól tartott sajtótájékoztatón, a Magyar Nemzeti Galériában 2014. május 27-én. MTI Fotó: Soós Lajos

 A koronázási szertartásjátékban Lászlót Makranczi Zalán, a koronázó érseket Blaskó Péter alakítja, a szertartásmester Mihályi Győző lesz – mondta el Szikora János, az előadás rendezője, a Vörösmarty Színház igazgatója az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
    “Olyan fesztivált hoztunk létre, amely sorsfordító történelmi személyeknek állít emléket, emellett mozgósítja Székesfehérvár lakosságának kreatív erőit is” – hangsúlyozta Szikora János. Mint mondta, megelevenítik a középkori piacok hangulatát is a korra jellemző mozzanatokkal, hagyományokkal.
    A Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész, történész tervezte óriásbáb-gyűjteménybe idén új alakok kerülnek: László király, valamint a hozzá közel álló személyek, I. Géza (testvére), Rheinfeldi Adelheid (felesége), Piroska (lánya) és Salamon (unokatestvére).
    Szent László cselekedeteit és a róla szóló legendákat a “Fények utcájában” hét stációban idézik fel egy mozgó történelmi képregényen, mintegy ezer négyzetméteren. A Képes Krónika festette képeire alapozva Magyarósi Éva grafikus animációi mutatják be a királyt. Napközben a Rajzolni király! című pályázat nyertes műveit színezhetik ki újra az érdeklődők az előrajzolt vásznakon. A legjobbnak ítélt alkotásokból zászlók készülnek, amelyek a Fehérvári királyok menetének állandó kísérőivé válnak a fesztiválokon.
    Az ünnepi játékok programja között szerepel még Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes koncertje augusztus 15-én a Nemzeti Emlékhely színpadán. Az est vendége Dolhai Attila (ének), Cserta Balázs (fúvós hangszerek), Szlama László (koboz), Tóth László (trombita) és a Quartett Escualo, közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, vezényel Drahos Béla. A műsorban részletek hangzanak el többek között Händel, Verdi és Erkel műveiből, valamint népdalok és népi imádságok szólalnak meg.
    L. Simon László kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a rendezvényt 5 millió forinttal támogatja, valamint további négy székesfehérvári rendezvény megvalósításához járult hozzá anyagilag.

Forrás:MTI