Kiteljesedhet a zöld gyűrű Bécs körül

Mintegy ezer hektárnyi erdőt telepítenének Bécs északkeleti részén, hogy a lakosság számának növekedésével párhuzamosan további pihenő- és kirándulóhelyeket hozzanak létre. A Wienerwald Nord-Ost projekt segítségével még közelebb kerülhetnek a Bécset övező zöld gyűrű kiteljesítéséhez.  

„Előrejelzések szerint 2035-re kétmillió lakosa lesz az osztrák fővárosnak, ami nemcsak új lakásokat, hanem további pihenőövezeteket tesz szükségessé. Bécsnek és főleg a Donaustadtnak hosszú távon nagy kiterjedésű zöldterületekre van szüksége többek között azért, hogy tehermentesítsék a már meglévőket mint a Lobau, a Bisamberg, a Wienerwald vagy a Lainzer Tiergarten” – magyarázza a Wienerwald Nord-Ost elnevezésű projekt hátterét Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos.

Bécs északkeleti részén, a Donaustadtban ugyanis számos új lakás épül, ugyanakkor a városnak ez a része viszonylag szegény erdőkben. A Lobau erdőségeit leszámítva a 10.230 hektáros városrész alig 3 százalékát borítják összefüggő fás területek – annak ellenére, hogy a Bécsi Erdészeti Hivatal 1985 óta rendszeresen szervez faültetési akciókat „A fiatal bécsiek erdeje” néven.

A város északkeleti részére megálmodott Wienerwald Nord-Ost akár az 1.000 hektárt is elérné és több fontos ökológiai funkciót is betöltene. Így pihenő- és kirándulóhely mellett természetes élőhelye lenne számos állat- és növényfajnak továbbá hosszú távon biztosítaná a város igényeinek és lehetőségeinek megfelelő mezőgazdaságot. Norbert Scheed kerületi elöljáró azt sem tartja kizártnak, hogy a Donaustadt új zöld tüdeje esetleg túlnyúlna a város határain.

A városok felmelegedése, a száraz pannon klíma és a lakosszám növekedésének tükrében „a több száz vagy akár ezer hektáros Wienerwald Nord-Ost nemcsak nagyszerű pihenő- és kirándulóhely lehet a következő generációk számára, hanem számos klimatikus előnnyel is járna a város számára” – magyarázza Ulli Sima városi tanácsos.

Ráadásul az erdőtelepítés révén a város még közelebb kerülhetne ahhoz, hogy teljessé váljon a Bécset körülölelő zöld gyűrű, amelynek egyes részeit – főleg a Wienerwaldban és a város déli részén található fás területeket és réteket – már 1905-ben védelem alá helyezte a képviselőtestület.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*