Királyi pompával fogadták a kínai elnököt Londonban

Királyi pompával fogadták kedden Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki állami látogatásra, vagyis a brit uralkodó vendégeként érkezett feleségével a brit fővárosba.

    Az elnöki házaspárt szállodájából Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a ceremoniális fogadtatás helyszínére, a királyi lovas testőrség laktanyájához, ahol II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint David Cameron miniszterelnök és kormányának több tagja várta a kínai elnököt.
    A laktanya felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendéget.
    Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához. Az elnöki házaspár keddtől a hivatalos program végéig az első számú londoni királyi palotában lakik.
    Ilyen külsőségek közepette legutóbb Barack Obama amerikai elnököt fogadták Londonban 2011-ben.
    Az Admiralitás és a palota között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárútnál – ahol a királynő és a kínai elnök hatlovas hintója végighajtatott – több tízezren sorakoztak fel, köztük tüntetők és ellentüntetők. A Mall egyik oldalán az Amnesty International emberi jogi szervezet rendezett tiltakozó demonstrációt, elsősorban azért, mert véleménye szerint a brit kormány a kínai elnökkel tervezett tárgyalásokon nem kívánja hangsúlyosan szóba hozni az emberi jogok kínai helyzetét.
    Philip Hammond brit külügyminiszter ugyanakkor ezt határozottan cáfolta. A BBC televíziónak kedden kijelentette: “közkeletű tévedés”, hogy a Kínával fenntartott kapcsolatokban választani kell az üzleti együttműködés fejlesztése és az emberi jogi aggályok kifejtése között. Hammond szerint a brit fél fel is használja az elnöki látogatás nyújtotta lehetőséget arra, hogy a kínai partnerek számára “kényelmetlen” ügyeket is felvessen.
    A tiltakozó demonstrációval szemben, a sugárút másik oldalán Nagy-Britanniában tanuló kínai diákok ezrei tartottak rokonszenvtüntetést Hszi Csin-ping mellett. Az egymással hangpárbajt vívó két csoportot a rendőrség gondosan távol tartotta egymástól.
    A kínai elnök látogatásának idején a két ország várhatóan 30 milliárd font (csaknem 13 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot ír alá.
    A látogatást beárnyékolja ugyanakkor, hogy brit acélipari vállalatok az utóbbi napokban egymás után jelentenek be többezres leépítéseket és gyárbezárásokat, rendre arra hivatkozva, hogy nem tudnak versenyezni a dömpingszerűen olcsó kínai acéllal.
    A Tata nehézipari csoport éppen kedden jelentette be, hogy 1200 alkalmazottat bocsát el angliai és skóciai üzemeiből. A cég szintén azzal indokolta a döntést, hogy a világpiacot elárasztó olcsó kínai acél miatt a mélybe zuhantak az árak.
    A brit kormány jelezte, hogy David Cameron miniszterelnök a kínai acéldömping kérdését is felveti, amikor szerdán a Downing Streeten fogadja a kínai államfőt.

Forrás:MTI