Kihirdették az idei Hégető Honorka-díj nyerteseit

Többek között a Telex, a HVG, az RTL és a Szabad Európa munkatársai kapták az elismerést

Idén 19. alkalommal adták át a Hégető Honorka-díjat, amire rekordszámú, 78 videós és fotós pályázat érkezett, melyek közül a zsűri négy videós és egy fotós alkotást díjazott, továbbá a Yettel különdíjjal ismert el egy videós alkotást. Az idei díjakat többek között a Telex, a HVG, a Szabad Európa és az RTL újságírói kapták. A pályázatok különféle társadalmi, környezeti és morális problémákat mutattak be, de a tavalyi évhez hasonlóan sok nevezés érkezett a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban is.

Idén összesen 72 videós és 6 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A zsűri öt pályaművet díjazott, amelyek többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseivel, a klímaváltozással és a magyarországi transznemű közösség helyzetével foglalkoznak.

A Hégető Honorka-díj fődíjasa a Szabad Európa szerkesztősége lett, akik összesen 9 kisfilmért kapták az elismerést. A riportjaik többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseiről, az akkumulátorgyárak árnyoldalairól és az ukrán menekültek láthatatlanná válásáról szóltak.

A zsűri három további alkotást díjazott egyenlő mértékben. Hégető-díjat kapott Földes András, a HVG munkatársa, “Az Alpok csúcsai közt lefilmeztük, hogy a klímaváltozás nem Celsius-fokokban, hanem tízemeletes házakban mérhető” című filmjéért.

A Telex három munkatársát, Halász Júliát, Simor Dánielt és Szilágyi Mátét is díjazták; ők Pankotai Lili, Nagy Blanka és Sas Bíborka diákok szüleivel készítettek riportot “Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek” címmel.

Hégető-díjban részesült Rédli Balázs, az RTL munkatársa, a Házon kívül riportere, aki a magyarországi transznemű közösség helyzetét mutatta be riportjában két huszonéves érintett sorsán keresztül.

A fotós Hégető-díjat Lettner Krisztina kapta “Élet két “fordított” gyerekkel” című fotósorozatáért. A fényképek Judit, egy kétgyermekes édesanya mindennapjait mutatják be, akinek fiai egy nagyon ritka, a világon összesen körülbelül 600 embert érintő ATRX szindrómával, illetve autisztikus tünetekkel élnek együtt. Lettner Krisztina a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter képzésén készítette a fotósorozatot.

A Yettel különdíját Chilton Flóra, az Északi Támpont Egyesület rendezője-vágója kapta a Völgyzugolyház Alapítványról készített dokumentumfilmjéért. A súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekek családias fejlesztő-iskolai csoportja egy olyan szeretetteli hely, ahol a “kacifántosok” a szükséges fejlesztésen túl változatos programokkal tölthetik iskolás napjaikat kortárs közösségben, lelkes szakemberekkel. A Yettel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is segítve a filmek utóéletét, valamint inspirálva másokat is az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

“Hálás vagyok, amiért minden évben a magyar újságírószakma legjavát díjazhatjuk Hégető Honorkára emlékezve, aki elkötelezetten hívta fel az elesettek helyzetére mindannyiunk figyelmét. Az idei nyertesek és az összes pályázat mind olyan témákat dolgoztak fel, amelyekről nem lehet eleget beszélni” – mondta Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL hírigazgatója.

A pályázatokat a zsűritagok, Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Horvát János és Weyer Balázs bírtálták el, és Hégető Hajnalkával, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi tagjával közösen adták át az RTL székházban.

Idén köszön le zsűrielnöki posztjáról Horvát János, aki 2019-től töltötte be a tisztséget. A 2024-es pályázaton Enyedi Ildikó Arany Medve és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész lesz a zsűri elnöke. A kezdetektől egészen 2019-ben bekövetkezett haláláig Baló György Balázs Béla-díjas magyar újságíró, televíziós személyiség töltötte be a tisztséget.