Először mutatják be televízióban a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilmet

A Dunán debütál a békediktátum aláírásának közvetlen előzményeire és következményeire koncentráló új film, a Béke – A nemzetek felett. Az alkotók a magyar delegáció munkáját a szakértői nyilatkozatok mellett játékfilmes elemekkel illusztrálták.

 

Az első világháborút követően Magyarország komoly válsággal nézett szembe. Úgy tűnt, hogy a nemzet fennmaradása az Apponyi gróf vezette békedelegáció sikerétől függ.
A Béke – A nemzetek felett című új produkció bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.

Helmeczy Dorottya Balázs Béla díjas producer a Kossuth Rádió Nagyítás című műsorában a Megafilm gyártásában készült filmről elmondta: nemcsak hazai, de külföldi kutatóintézetekkel is egyeztettek, bekértek archív anyagokat, az egyes európai államok kétoldalú egyezményei ugyanis kihatással voltak Magyarország határainak kijelölésére. A filmet Tősér Ádám rendezte,  a forgatókönyvet Dombrovszky Linda többszörös fesztiváldíjas alkotó jegyzi Somogyi Györggyel közösen.

Béke – A nemzetek felett, január 31-én, 20:48-tól a Dunán.