Kifütyülték a miniszterelnököt az MTK-stadion avatóján

Az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Deutsch Tamás, az MTK elnöke az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén 2016. október 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Deutsch Tamás, az MTK elnöke az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén 2016. október 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

    “Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport.
    A miniszterelnök úgy fogalmazott: az új stadion avatómérkőzése tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy sikere előtt. A kék-fehérek a portugál Sporting Lisboa csapatával találkoztak az 1964-es KEK-döntőben, s az ünnepélyes átadás után ez a két együttes vívta a stadionban az első meccset. Az 52 évvel ezelőtti döntős párharc első felvonását még a brüsszeli Heysel Stadionban rendezték, a 3-3-as végeredmény miatt viszont megismételt találkozóra volt szükség, ezt aztán Antwerpenben Joao Morais szögletből szerzett góljával 1-0-ra nyerték a portugálok. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.
    “Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze, amely megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely nélkül ma szegényebbek lennénk” – fejtette ki a miniszterelnök. Megemlítette, hogy az MTK az újítások nagymestere, ez végigkísérte egész történetét.
    “Hiszünk benne, hogy ha van tó, lesz béka is. Ezért épülnek például stadionok és uszodák. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni, és minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, amelyeken korábban már jártunk” – tette hozzá Orbán Viktor.
    Deutsch Tamás klubelnök beszédében kiemelte, az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett.
    “A sport a világ legszemélyesebb ügye. MTK-szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy. A klub zsidó gyökereit, megalapítása óta élő hagyományait csak mi, MTK-sok tudjuk ápolni” – mondta Deutsch Tamás, aki köszönetet mondott a tervezőknek, építőknek, a kormánynak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, valamint mindenkinek, aki segítette az új stadion létrejöttét. – “Köszönjük a szurkolóknak, hogy az elmúlt két, otthontalan évben is a csapat mellett álltak, és most szeretettel fogadják új otthonukat. A stadion minden MTK-sé, legyen bármilyen sport képviselője. Minket a kék-fehér színek kötnek össze örökre, és ma minden MTK-s együtt örülhet.”
    Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak. A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt elhunyt hálóőrről nevezték el. Ezt követően az MTK eddigi klublogóit bemutató látványos videó vetítése, majd táncos show következett. Az MTK különböző szakosztályainak sportolói, dolgozói, szurkolói kisfilmben beszéltek arról, mit adott nekik, mit jelent számukra a kék-fehér klub. Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra. Majd Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy videós összeállítással, amelyben a stadion névadója mellett Szepesi György, Sándor Károly, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bödör László, Teodoru Vaszilisz és Kósa György idézte fel többek között az “Évszázad mérkőzését”, valamint az Aranycsapat legendás csatára pályafutásának emlékezetes pillanatait.
    Az új stadiont felavató találkozó annak a sípnak a jelére kezdődött meg, amellyel Leo Horn az “Évszázad mérkőzését”, a 6:3-as magyar sikerrel zárult angolok elleni összecsapást vezette a Wembleyben. A legendás találkozón a stadion névadója, Hidegkuti Nándor mesterhármast szerzett.
    A jó iramú mérkőzésen az első nagy lehetőség a házigazda előtt adódott, ám a vezetést a Sporting szerezte meg a 23. percben Ronaldo Tavares találatával. A kék-fehérek a hajrában Kanta József büntetőgóljával egyenlítettek, így 1-1-es állással vonulhattak pihenni a csapatok.
    A szünetben cserékkel felfrissített csapatok közül öt perc elteltével a vendégek Matheus Pereira révén találtak be büntetőből. A 4600 néző hangosan bíztatta kedvenceit, akik a 76. percben újra egyenlítettek, Poór Patrik pazar kapáslövésével – szeptember 21-én az ő találatával nyerte meg az MTK a Diósgyőr ellen utolsó “hazai” találkozóját Dunaújvárosban. Az utolsó percekben több nagy lehetőség is adódott az MTK előtt a győzelem megszerzésére, ám nem tudott élni a kínálkozó helyzetekkel, így 2-2-es döntetlennel avatták fel az új stadiont a csapatok.

Forrás:MTI