Két kupával Kunmadarasról

Alig telt el két hét a nyitófutam után, a szlalomosok mezőnye ismét találkozott, hogy megmérettesse magát az újabb fordulón. Az országos bajnokság második futamát új helyszínen tartották, ahol még nem járt a versenysorozat. A gyorsulási verseny „otthonában”, azaz Kunmadarason. Kiskunlacháza után szintén egy volt katonai reptér szolgált a verseny helyszínéül. 50 induló várta a mai megmérettetést. 

Az új helyszín, új pálya 

A Track Racing versenyzői egy kettős győzelem után folytatták a versenyzést: „Sok-sok év után ismét a lehető legjobb eredménnyel tértünk haza Lacházáról. Most egy új versenypályán próbálunk szerencsét. Számunkra hasonló helyszín, mint a kalocsai reptér. Még az aszfalt is igen érdes, csakhogy ez beton. A tapadással nem lesz gond… .” – gondolták a Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt.

A pályabejárás után a kerékcsere következett, majd a versenyzői eligazítás. Az edzésen sok volt a pályatévesztés, mivel az ívek igen bonyolultnak tűntek. Azonban egy váltakozó ritmusú vonalvezetés volt, amit jól memorizálva megfelelően lehetett abszolválni.

Azaz normál körülmények között valóban jó köröket lehet futni rajta, azonban ez már az első körben sem volt lehetséges. A még csak szemerkélő eső megérkezett a pálya fölé. Így egy tiszta kört sem lehetett futni, de a mezőny remélte, hogy alábbhagy az égi áldás. Így is lett egy darabig. 

Vizes versenykörök 

16-os rajtszámmal vágott neki első körének Zsolt: „Az első körömben már nedves pályán kellett mennem, amin lényegében még jól irányítható volt az autó. Nem tudom mennyire volt ez jó kör, próbáltam kitapasztalni. A pálya nem volt nehéz, reménykedem, hogy szárazon is mehetek majd.” – mondta Zsolt. Első körének időeredménye 1:41:318 másodperc lett.

Szabolcs 36-os rajtszámmal versenyzett: „Nem örültem az esőnek, mert ez a pálya, ez a vonalvezetés kimondottan a technikásak közé tartozik, ahol még szárazon is fontos a jó ív és a megfelelő tempó. Mivel nem gyors, ki kell használni minden apró előnyt, és ennek függvénye a jó köridő. Ez most esőben szó szerint elúszik, marad az, hogy hol merjük jobban nyomni a gázt, vagy kevésbé fékezni.” – tényszerűen látva a jelenlegi helyzetet mondta Szabolcs. Időeredménye mégsem volt annyira távoli: 1:43:115 mp lett.

Ahogy az előrejelzés is mutatta, az eső nem fog csillapodni. Egyelőre nem is fokozódott.

Zsolt ennek tudatában ment második körében. Mintha kevesebb víz lett volna a pályán, ezért a köridő is jobb lett, feltehetően mindenkinek. 1:38:031, ami igen csak jobb az előzőnél, azaz bő három másodperccel.

Szabolcs is javított. Bement 1:40 alá, és 1:39:538-as köridejével. Jobb útviszonyoknak köszönhetően is.

A félórás ebédszünetben a Szervezők bejelentették, hogy ennél csak több eső érkezik délután, ne reménykedjen senki kevesebb csapadékban. Illetve négy helyett csak három körös lesz a verseny.

Állt a pályán a víz, a még enyhe esőzés mellett. Zsolt köre ennek ellenére jónak volt mondható: „Nem tudtam mik a határok, nehéz volt versenyezni. Örülök, hogy még a fél slick gumikon sem csúszott az autó, persze, ezt nem lehetett tudni előre. A pálya vizes volt, de valahogy jól jött ki éppen ez a kör még.” – nyilatkozta Zsolt. 1:37.354-es idejével egy igen jó kört futott.

Szabolcsnak viszont esélye sem volt javítani időeredményén: „Tökéletes időzítéssel, a rajtomkor ömlött igazán az eső. Olyan szinten végig a versenykörömön, hogy a víz állt a pályán, látni alig lehetett és az ablaktörlő is a leggyorsabb fokozaton ment. Ilyen időzítést még keresve se találhattam volna, hogy pont telibe én kaptam a legtöbb vizet. Természetesen az időeredményem nem javult, semmit nem ért. Nincs több javítási lehetőségem.” – bosszankodott Szabolcs, akinek nem volt lehetősége köridő javítására. Szintén 1:43-as idejével szinte maradt eddigi összetett eredménye (1:43:605).

Díjkiosztó – elúszott kettős győzelem 

Mire véget ért a harmadik kör, az utolsó néhány autó teljesen esőmentesen ért célba. Lassan már csak a víz maradt a talajon. Az óvási idő letelte után a díjkiosztó következett. Sződy Zsolt nyerte a Széria 3-as kategóriát. Szabolcs a harmadik helyen végzett a mai versenynapon.

Ezzel a győzelemmel viszont Zsolt száz százalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, Szabolcs lemaradva a második helyen áll.

A Sződy fivérek napi összefoglalója: „Ez a verseny felemás volt. Utaztunk, több mint 300 kilométert, hogy szétázzunk. Egyikünknek egy győzelem jött össze, másikunknak esélye sem volt javítani a köridőkön. Maga a verseny és a helyszín jó volt, ezt szárazon lehetett volna jól kiautózni. Akkor másképp alakulnak a dolgok, főleg az eredmények. Jó lett volna, ha negyedik kört is megtartják, újabb esélyt adott volna köridőben. Most lesz időnk elfelejteni ezt a futamot, mert egy jó nagy szünet következik a nyáron. Mást most nem is nagyon mondanánk.” – foglalták össze napjukat a Sződy fivérek. 

A nagy szünet lényegében az egész nyarat jelenti, mivel legközelebb augusztus 30-án lesz szlalomverseny a Kakucs Ringen. Ennek beszámolóját közöljük majd a futam utáni héten.

Fotók: Track Racing