Kerry szerint Moszkva hazudik az orosz katonai jelenléttel kapcsolatban

John Kerry keddi szenátusi meghallhatásán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés. A miniszter szavai szerint ” számos alkalommal az arcomba és mások arcába hazudtak” az orosz kormány képviselői azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek Kelet-Ukrajnában.
    Kerry úgy fogalmazott, hogy Moszkva a hidegháború tetőpontja óta nem tapasztalt mértékben folytat propagandatevékenységet, amelynek során – mint kijelentette – “félrevezetést, hazugságot, nevezzük bárminek is” alkalmaz. Véleménye szerint Oroszország “tragikus módon” újraéleszti a Nyugat és Kelet közötti játszmát, amelyben egyik fél sem nyerhet, és amelyet az Egyesült Államok veszélyesnek és szükségtelennek tart.
    A külügyminiszter nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésre, hogy személy szerint támogatja-e az Ukrajnába irányuló eseteleges amerikai fegyverszállításokat.
    Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: Barack Obama elnök hamarosan dönt arról, hogy lassítsa-e az afganisztáni amerikai csapatok kivonásának ütemét.
    Kerry szerint hamarosan az is kiderül, vajon Irán hajlandó-e belemenni egy olyan ellenőrizhető megállapodás elfogadásába, amely arról biztosítaná a nagyhatalmakat, hogy nem törekszik nukleáris fegyver előállítására. Leszögezte, hogy az amerikai politika célja az iszlám köztársaság atomhatalommá válásának megakadályozása.
    “Irán nem fog nukleáris fegyverhez jutni” – mondta és ennek kapcsán elutasította a még meg sem született megállapodást ellenző kijelentéseket.
    A lehetséges alkuval kapcsolatban olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint annak alapján legkevesebb 10 évig korlátoznák Irán nukleáris tevékenységét és azt követően lassan oldanák fel a megszorításokat. A keresztszerződés elfogadásának határideje március 31-én jár le.
    John Kerry elmondta, hogy a jemeni síita húszi lázadók kulcsfontosságú támogatást kaptak Teherántól, ami nagyban hozzájárult a szanaai kormány bukásához. Az állította ugyanakkor, hogy a fordulat meglepte az iráni vezetést is, amely most arra törekszik, hogy az arab országban meginduljon a “nemzeti párbeszéd”.
    Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte, hogy a héten megbeszélést folytathat Szalmán új szaúdi királlyal.