Kenyérkóstoló a Gundelban

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja

A Magyar Pékszövetség idén is kiírta Kenyérversenyét, amelynek sajtónyilvános bírálatát a Gundel étteremben szervezte meg. A versenyre első körben közel félszáz termék érkezett, amelyekből a szakmai zsűri tizenötöt választott ki. Ezeknek a kenyereknek az érzékszervi tulajdonságait (alak, héj, bélzet, illat, íz) vizsgálta Kuti Beatrix, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály minőségügyi szakreferense, Polczer Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakértője, Kurdi Klára, a Kurdi Pék Family Kft. tulajdonosa, az előző év(ek) versenyének győztese, Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja és Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A bírálat során természetesen nagy hangsúlyt kapott az esztétikai megjelenés is.

Idén már három kategóriában zajlik a verseny: Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér. A verseny legfontosabb célja, ahogyan az előző hét esztendőben is, a Szent István napi kenyér kiválasztása, amelyet az augusztus 20-i nemzeti ünnepünket megelőzően lepleznek le.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint a verseny folyamatos fejlődésben tartja a sütőipart. A hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodik a legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A Rozskenyér és Innovatív kenyér kategória alternatívát nyújt azok számára, akik nem fogyasztanak búzakenyeret.

A magyar pékek kreativitását bemutatni kívánó versenyre ezúttal már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a versenykiírás követelményeinek.

A három kategória nyertes kenyereit a nagyközönség az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg.

Horváth Gábor Miklós

Fotó: Juhász Melinda