Karas Mónika az NMHH élén

Karas Monika Zsuzsanna, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újonnan kinevezett elnöke a Sándor-palotában 2013. augusztus 19-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Karas Monika Zsuzsanna, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újonnan kinevezett elnöke a Sándor-palotában 2013. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Áder János köztársasági elnök – a miniszterelnök javaslatára – 2013. augusztus 19-i hatállyal kilenc évre kinevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé Karas Monika Zsuzsannát. Az NMHH új elnöke az államfőtől a Sándor-palotában vette át, majd aláírta a kinevezési okmányokat hétfő délután.

    Az NMHH és a médiatanács Szalai Annamária 2013. április 12-én bekövetkezett halálával maradt elnök nélkül.     A kormányfő az elmúlt héten levélben tett javaslatot a köztársasági elnöknek Karas Monika Zsuzsanna kinevezésére.     Karas Monika Zsuzsanna 1985-ben szerezte jogi diplomáját az ELTE jogi karán, ügyvédi esküt 1994-ben tett. A Lapkiadó Vállalatnál dolgozott 1985 és 1992 között jogtanácsosként, majd a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. 1992 és 1994 között az Esti Hírlap Kiadói Kft., 1993 és 2002 között a Magyar Fórum Kiadói Kft. jogi képviselője volt. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő.     Karas Monika Zsuzsanna 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 2005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottságának.     A baloldali ellenzéki pártok bírálták a jelöltet, míg a Fidesz-frakció visszautasította a kritikákat.     Az önálló szabályozó szervként működő NMHH a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában. Elnöke hívja össze és vezeti a médiatanács üléseit, fogadja el a hatóság szervezeti és működési szabályzatát, terjeszti elő a hatóság éves költségvetésének tervezetét, javaslatot tehet a hírközlést és a médiaszolgáltatásokat érintő jogszabályok módosítására.     Az NMHH elnöke automatikusan a médiatanács elnökjelöltjévé válik. Ahhoz azonban, hogy a médiapiacot felügyelő médiatanácsot is vezethesse, a parlament kétharmados többségének beleegyezése szükséges.     Az Országgyűlés március végén – a kormány és az Európai Unió, valamint az Európa Tanács közötti párbeszéd eredményeként – változtatott az NMHH-elnök kinevezésének szabályain: addig nem a köztársasági elnököt, hanem a kormányfőt illette meg a kinevezési jog.     Akkor kötötték ki, hogy a miniszterelnöknek ki kell kérnie a Közszolgálati Testület, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, a hírközlési és médiatartalom-szolgáltatók, a műsorterjesztők, továbbá az újságírók országos, legalább öt éve működő, szakmai, érdekképviseleti és önszabályozó szervezeteinek javaslatát, mielőtt megnevezi jelöltjét a médiahatóság élére.     Júliusban a Ház a kormány javaslatára tovább pontosította, mi számít a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak. Ebből a médiatörvény szerint ötéves háttérrel kell rendelkeznie az NMHH elnökének.

Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé nevezi ki Karas Monika Zsuzsannát a Sándor-palotában 2013. augusztus 19-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé nevezi ki Karas Monika Zsuzsannát a Sándor-palotában 2013. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*