Kakucsi katlan

Hét eltelt nyári hét után a szlalomosok mezőnye ismét versenyzett. A Magyar Szlalom Bajnokság harmadik futamát a megszokott és sokak által kedvelt Kakucs Ringen tartották. 74 induló várta az aznapi küzdelmet.  

A Track Racing versenyzői Sződy Szabolcs és Zsolt nem tétlenkedtek a nyári szünet alatt sem: „Ahogy már az év elején elkezdtük, nyáron is folytattuk az autó felújítását és egy-két javítást. Ez most nem változtat az eredményen sem a gyorsuláson, de haladunk vele. Ami újdonság lehet, az az autó elején és hátulján látható fehér csík, ezzel már teljesen körbefóliáztuk az alsó részt. Szerintünk szebb lett.” – mondták a Sződy fivérek, majd folytatták: „Erre a versenyre most nem készültük jobban, mint szoktunk. Azonban a nagy melegre igen, hiszen 35 fokot is mondtak, ez az autóban, hosszujjúban és sisakban jóval több lesz.” – emelték ki az időjárási viszonyokat a testvérek.

A pályabejárás után a versenyzői eligazítás következett. Az edzésen tapasztaltak szerint gyors és egyszerű a pálya, mivel három bójasor volt összesen a vonalvezetésen.

Versenykörök  

19-es rajtszámmal vágott neki első körének Zsolt: „Kifejezetten gyors pálya, de nem csak azért, mert ismét a Kakucs Ringen vagyunk, ami egy épített pálya. Hanem a kevesebb bójasor miatt, így lényegében a kanyarokban normál tempóval megyünk, ahogy lehet. A meleg miatt van tapadás, de amikor már jobban melegszik a gumi, ez csökken. Ezt tapasztaltam most, de első körnek megfelelő volt és az időeredmény is jó.” – mondta Zsolt. Első körének ideje 2:01:687 másodperc lett.

Szabolcs most 49-es rajtszámmal versenyzett: „Nekem tetszett ez a gyorsabb pálya. Természetesen kicsit hiányoltam a bójákat, mert megszoktuk és hozzátartozik s szlalomhoz, viszont most a kanyarívek élvezetesebbek voltak. Ki kellett tapasztalni a határokat. Ez azt hiszem alakul, mert alig maradtam el Zsoltitól.” – mondta Szabolcs, csupán 117 ezred mp-cel végzett mögötte. Időeredménye 2:01: 804 mp lett.

Zsolt második körében két tizedet javított (2:01:411). Ami viszont külön izgalomra adott okot, hogy Szabolcs is faragott előző köridejéből bő három tizedet (2:01:483), így a különbség most csak 72! ezredmásodperc volt a testvérek között. Azaz centiméterekben mérhető távolság.

A rövidebb ebédszünetben – amit inkább nevezhetnénk ivószünetnek – egy kevés pihenésre volt idő. De a meleg nem csökkent, sőt még emelkedett. Így az árnyék és a folyadékpótlás külön fontos volt.

Zsolt a felmelegedett aszfalt ellenére még javított: „Valamiért a nagyobb meleg nem okozott hátrányt, hiszen bő egy másodpercet javítottam. Konkrét okot nem tudok, talán mert nekem még nem volt annyira meleg az autóm, a gumijaim. Nyomtam a gázt és a jó íveken autóztam a harmadik körben.” – elemzett Zsolt a 45 fokos utastérben. A harmadik körének ideje 2:00:148 mp lett.

Az pilótacsere után a fivérek egyszerű módon, vízpermettel hűtötték a felmelegedett gumikat. Ez valamennyire visszahűtötte az abroncsokat. Ennek ellenére Szabolcs most jobban lemaradt: „Nem éreztem olyan rossz körnek, de valamiért mégis lassan volt az előzőnél hét tizeddel. Most megnőtt a lemaradásom olyan 8-9 tizeddel, minden az utolsó körön múlik.” – mondta Szabolcs 2:00:841-es köre után.

Zsolt negyedik nekifutása a legjobb körét hozta: „Minden jól ment, sikerült két perc alá bemennem. Ezzel egyben a leggyorsabb kört is megfutottam a plusz pontért. Örülök az eredményemnek.” – jelezte boldogan Zsolt. 1:59:956-ot mutatott az óra.

Szabolcs is javított: „Itt már annyira nem éreztem jó tapadást. A bójáknál az autó hátulja kicsit táncolt, jobban kellett figyelnem az erősebb fékezéseknél, ez viszont időbe telt. Sajnos az utolsó bójánál lassabban kerültem, ezen vesztettem pár tizedet.”- panaszkodott Szabolcs. 2:01:195 mp lett a záró körének eredménye.

Díjkiosztó – ismét kettős győzelem  

Az óvási idő letelte után a díjkiosztó következett. Ismét Sződy Zsolt nyerte a Széria 3-as kategóriát. Szabolcs a második lett a kakucsi pályán.

Zsolt harmadik győzelmét szerezte meg zsinórban idén, így száz százalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát, Szabolcs a második helyen áll.

Ponttáblázat

  1. Sződy Zsolt         36 pont
  2. Sződy Szabolcs     22 pont
  3. Vida Zoltán           8 pont
  4. Bodó István           6 pont
  5. Ambrus Máté         6 pont

A versenynap összefoglalója Szabolcstól és Zsolttól

 

 „Számítottunk a nagy melegre. Árnyékkal és sok folyadékkal készültünk. Erre a Szervezők is külön felhívták a figyelmet, mi is betartottuk. A betonos, aszfaltos terület még inkább nyomta vissza a meleget, ezért a 37 fok biztosan meg volt itt. Az aszfalté 45-50 fok is lehetett. Jó pályán jót versenyeztünk, főleg az első két kör volt igazán izgalmas. Kis időkülönbség volt köztünk a végeredményt illetően is, mindössze két másodperc. A dobogó két legfelső fokát elértük, sok ponttal gazdagodtunk. Autónk jól ment, a gumik is jól működtek, igazából panaszra nem lehet okunk. Cél a bajnoki cím megszerzése, ebben még kettőnk közt is lesz küzdelem, nincs még lejátszva teljesen a bajnoki cím esélye. Várjuk a következő futamot. Részben, mert szeretjük a Hungaroring-et, részben, mert hazai futamunk lesz.” – foglalták össze napjukat a Sződy fivérek.

 

A bajnokság negyedik futamát fent olvashatóan a Hungaroring-en tartják szeptember 19-én. Ennek beszámolóját közöljük majd a futam utáni héten.

 

Fotók: Track Racing