Kajak- négy újabb érem vasárnap délelőtt

2 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett a magyar válogatott a vasárnap délelőtti döntők során Portugáliában, a gyorsasági Európa-bajnokságon.

Parádésan indul a nap magyar szempontból, női C-2 500 méteren első lett Takács Kincső és Lakatos Zsanett. Mögöttük az orosz és az ukrán hajó futott be a célban.

„Jól jöttünk el a rajtból és simán nyertünk – meséli Lakatos Zsanett. Nem lepett meg minket a győzelem, mert ezt az orosz párost a szegedi világkupán is le tudtuk győzni.”

A lányok már az eredményhirdetéshez készülődtek, hogy átvegyék az aranyérmet, az Európai Kajak-Kenu Szövetség illetékesei az utolsó pillanatban szóltak, hogy ebben a számban nem osztanak ki érmeket, mert a döntőben csak négy hajó szerepelt. Ezzel egy megérdemelt Európa-bajnoki címet vettek el két fiatal lánytól és a magyar válogatottól….

Ezüstérmet szerzett Dudás Miklós K-1 500 méteren, ami azért meglepő, mert az AVSE versenyzője inkább sprinter alkat. A magyar kajakost csak a dán René Holten Polsen tudta megverni, aki tegnap győzött 1000 méteren. Max Hoff, a németek legjobb kajakosa harmadik lett.

Női K-1 500 méteren nem tudott nyerni a szám olimpiai címvédője, vagyis Kozák Danuta. Pedig Dana uralta a mezőnyt, egészen 450-ig vezetett, de a surranó pályán Benedek Dalma a finisben jobb volt és megszerezte az aranyérmet Szerbiának. Harmadik helyen a tavalyi Európa-bajnok, a német Katrin Wagner-Augustin futott be. Ha abból indulunk ki, hogy Kozák tavaly is ezüstérmet szerzett az Eb-n, utána pedig két olimpiai aranyat nyert, akkor vehetjük jó előjelnek mai szereplését.

Bronzérmet szerzett a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású férfi négyes. Az aranyat az egész Európa-bajnokság meglepetéscsapata, a cseh egység nyerte meg. Ők uralták a pályát, már 500 méternél egy hajóval vezettek, látszott, hogy ma utolérhetetlenek, az ezüstérmet pedig a portugálok szerezték meg.

„Minket nem lepett meg a csehek gyorsasága, toronymagasan nyerték a racicei világkupát és egyénileg is nagyon jó kajakosok ülnek a hajóban – mondta Pauman Dániel. Számunkra a meglepetést a portugál négyes jelentette, de nem szabad elfelejteni, hogy ők szélmentes pályán mentek és nagyon kihegyezték magukat a hazai versenyre, szerintem a világbajnokságon velük nem kell számolni majd. Mi jó pályát mentünk, talán az első 500-on lehettünk volna gyorsabbak, de nem akartuk ellőni a puskaport, mert szembeszél van, ilyenkor nagyon be tud kötni az ember a táv végére. Jól megindultunk az utolsó 200-on, volt még erő a hajóban bőven, talán ha egy kicsit előbb megkezdjük a finist, akkor a portugálok meglehettek volna. Kati néni azt mondta a döntő előtt, hogy versenyezzünk egy nagyot, de ne felejtsük el, hogy mi a világbajnokságra készülünk. Ennek szellemében folytatjuk a munkát.”

Nem sikerült a címvédés a Kovács Katalinnak és Douchev-Janics Natasának, ők is bronzérmet szereztek K-2 500 méteren. A magyarok nagyon jól rajtoltak, a táv feléhez viszont 4-5 egység szinte egyszerre érkezett, a végét némi meglepetésre a tavaly olimpián bronzérmes lengyel páros bírta a legjobban, a második helyet pedig Németország szerezte meg.

Hihetetlen szoros volt a befutója a férfi kajak párosok 500 méteres versenyszámának is. Hufnágel Tibor Szalai Tamással kevesebb, mint 2 tized másodperccel csúszott le a dobogóról. A magyarok negyedikek lettek, de úgy, hogy az első négy páros 1 másodpercen belül ért célba.

A férfi kenusok 500 méteres egyéni számában Nagy Péter hatodik lett. A rendkívül erős mezőnyben győzni tudott a csehek 20 éves tehetsége, Martin Fuksa, aki tegnap megnyerte az ezer egyest is, a szám kétszeres Európa-bajnoka, a fehérorosz Harazha másodikként, a lengyel Gryzbowski pedig harmadikként futott be a célba.

C-2 500 méteren a Vasbányai-Mike páros tegnapi 1000 méteren szerzett ezüstérme után hetedik lett. A versenyszámot nagy különbséggel nyerte az orosz egység a román és a lengyel páros előtt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*