Június 3-ától módosított útvonalon közlekednek a 2-es villamospótló buszok

2013. június 3-ától, hétfőtől a Kossuth tér átépítésének előrehaladtával a 2V villamospótló autóbuszok a téren áthaladó villamospálya átépítésének befejezéséig új útvonalon, a Széchenyi rakpart (Kossuth Lajos tér) és a Nyugati pályaudvar M között, a Jászai Mari teret nem érintve közlekednek, változatlan gyakorisággal.

A Nyugati pályaudvarnál kedvező átszállási lehetőség van az M3-as metróra. Aki az Újlipótvárosból érkezik, illetve Buda felől a 4-es vagy a 6-os villamosról szeretne átszállni a 2V villamospótló autóbuszra, a Jászai Mari térről a Honvéd utcához, a 15-ös busz megállójához (Honvéd utcában a Szent István körút keresztezése után) kell elsétálnia. A rekonstrukció ideje alatt továbbra is rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér M között járnak a 2-es villamosok.

A villamospótló autóbuszok útvonala a Kossuth Lajos tér felújítása idején

A Nyugati pályaudvar M irányában a 2V villamospótló autóbuszok a Széchenyi rakpart – Steindl Imre utca – Nádor utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Szent István körút – Nyugati pályaudvar útvonalon közlekednek, és az alábbi megállóhelyeken lehet a buszokra fel-, vagy azokról leszállni:

 • Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) végállomás: eddigi ideiglenes végállomás változatlan,
 • Kossuth Lajos tér (Vértanúk tere) M: a metrópótló autóbuszok megállója a Vértanúk terén,
 • Markó utca: a 15-ös és a 115-ös autóbuszok megállója,
 • Szent István körút: a Szemere utcában a Szent István körút kereszteződése előtt,
 • Nyugati pályaudvar M végállomás: a buszvégállomáson, a leszállóhelyen.

A Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart): irányában a 2V villamospótló autóbuszok a Nyugati pályaudvar – Szent István körút – Hegedűs Gyula utca – Katona József utca – Pannónia utca – Honvéd utca – Báthory utca  – Vértanúk tere – Nádor utca – Zoltán utca – Széchenyi rakpart (Kossuth Lajos tér) útvonalon haladnak, és az alábbi megállóhelyeken lehet a buszokra fel-, vagy azokról leszállni:

 • Nyugati pályaudvar M végállomás: a 234-es autóbuszok megállója,
 • Szent István körút: a 15-ös és a 115-ös autóbuszok megállója,
 • Markó utca: a 15-ös és a 115-ös autóbuszok megállója,
 • Kossuth Lajos tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbuszok megállója,
 • Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart): eddigi ideiglenes végállomás változatlan.

A fenti időponttól a 15-ös, 115-ös autóbuszok is módosított útvonalon  közlekednek, ezért a buszokra a Kossuth Lajos tér M (Vértanúk tere) metrópótló megállóban is fel lehet szállni.

 image005

Díjszabási tudnivalók

 

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A 2V jelzésű villamospótlóról a 2-es villamosra, vagy a 2-es villamosról a 2V jelzésű póltóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a pótló járatra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

 

Közúti változások a Kossuth Lajos tér felújítása idején

 

Az építkezés előrehaladása a közúti forgalomkorlátozásokat nem érinti, az április 8-ától bevezetett változások várhatóan augusztus végéig továbbra is érvényben maradnak.

 

 • A közúti közlekedés szempontjából a legfontosabb változás, hogy az id. Antall József rakpart Garibaldi utcai fel- és lehajtó ágát lezárták. Így dél felől a Széchenyi István tér után legközelebb a Jászai Mari téren lehet felhajtani az alsó rakpartról, míg észak felől a Szent István park után legközelebb a Széchenyi István téren, mivel a Markó utcai le- és felhajtó ág továbbra is zárva marad.
 • Az Akadémia utcán csak a Garibaldi utcáig lehet közlekedni, ahonnan jobbra kanyarodva érhető el a Nádor utca.
 • A Zoltán utca forgalmi iránya a Nádor utca és a Széchenyi rakpart között megfordul: a Széchenyi rakpart felé egyirányú.
 • Az Alkotmány utca tér felőli vége zsákutca a Vajkay utca és a Kozma Ferenc utca vonalától.
 • A Szalay utca nyugati végétől csak a Falk Miksa utca felé lehet továbbhaladni.
 • A Balassi Bálint utca déli vége szintén zsákutca a Markó utcától.

 

Széchenyi rakparti kerékpárútról a Markó utca – Honvéd utca útvonalon lehet elérni az Alkotmány utcai kerékpársávot, míg ellenkező irányban a Vajkay utca – Szalay utca – Falk Miksa utca – Markó utca útvonal használatát javasoljuk. Az utóbbi kapcsolat biztosítása érdekében a Markó utca, a Falk Miksa utca és a Balassi Bálint utca közötti egyirányú szakaszán lehetséges a kétirányú kerékpározás.

image006

A Kossuth Lajos tér fejlesztéséről, a tér megújulásáról minden információ megtalálható a Steindl Imre Program honlapján, a http://www.nemzetfotere.hu címen.

 

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a munkavégzés idején a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A kényszerű átszállás okozta kellemetlenségek miatt ezúton kérjük és köszönjük utasaink türelmét és megértését!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*