Július 10-én zár a tárgyas ragozás

Molyoló vagy gyorstalpaló, néprajzos vagy nem, idős vagy fiatal, fiú vagy lány, szereted vagy utálod a műanyagot, lenyűgöz a szép és a régi vagy nem: ha eljössz, nem menekülsz! Felolvasó színházzal búcsúzik a közönségtől június 9-én, kedden este a TÁRGYAS_RAGOZÁSàszubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás. A szkeccseket Keresztesi József írta, felolvassák: Máthé Zsolt, Schönberger Ádám, Péter Kata és Radnay Csilla. A színház előtt 17.00 órától last minute tárlatvezetést tart Frazon Zsófia, a kiállítás kurátora és Joó Emese múzeumpedagógus. A kiállítás semmiképpen sem múlik el nyomtalanul: DVD katalógusán képek, tárgyak, hangok és múzeumpedagógiai anyagok – minden, amire egy földi halandónak szüksége lehet. Ráadásul pedig + még egy nap! A kiállítás ugyanis csak július 10-én, szerdán este zár be véglegesen.

Jevgenyij Proszpototoronovovics: Pilleszék! Szentséges Szűzanyám! Az idejét sem tudom, mikor ültem utoljára pilleszéken. […] A dajkámnak volt ilyen pilleszéke Jevrogomorodovban! Élt ott egy idős muzsik, Fetya apó. Tett-vett a ház körül, gondozta a veteményest, megjáratta a lovakat, rendbe hozta, ha elromlott valami. És képzelje, kedves Marija Fedorova, ő maga faragta azokat a pilleszékeket. Polipropilénből!
Marija Fedorova: Valóban?
J. P.: Így igaz, ahogy mondom. A nép, a mi drága népünk nem ismer határt találékonyságban! Fogta a polipropilént, jól megpöködte jobbról-balról – már elnézést, hölgyeim! –, aztán nosza, belevágott!
M. F.: Értem, értem…
J. P. (elérzékenyül): Emlékszem, odaadta nekünk, gyerekeknek, a műanyag forgácsokat. Azokkal játszottunk, azok voltak a legféltettebb kincseink. Hol ilyen színű volt, hol pedig…

A tárlatvezetés és a felolvasószínház múzeumi belépővel látogatható. A program helyszíne a kiállítás.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*