Jól halad az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízben sérült ingatlanok felújításával

HÁROM SZAKASZBAN ÖSSZESEN 100 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ SEGÉLYPROGRAM VALÓSUL MEG

Az Ökumenikus Segélyszervezet még július végén kiosztotta az árvízkárosultak számára a helyi üzletekben és tüzépeken (építőanyag, háztartási gépek, valamint bútorok vásárlására) beváltható utalványokat. Az ingóságok pótlását követően, augusztus végén megkezdődött a súlyosabb károkat szenvedett ingatlanok felújítása is Dunabogdányban és Szobon. A segélyprogram költségeit a Nemzeti Összefogás Vonalán indított gyűjtésből finanszírozza az Ökumenikus Segélyszervezet.

A szeptember 16-i sajtótájékoztatón az árvíz idején, a Magyar Posta Zrt. által értékesített feláras postai bélyegekből befolyt több mint 4 millió forint adomány átadására is sor került.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Nagy Ákos, az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius és nemzetközi fejlesztési igazgatója, aki beszámolt a szervezet újjáépítési programjának jelenlegi állásáról. Dr. Károlyi László, a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója a vállalat adományát adta át. A rendezvényen köszöntőt mondott Remitzky Zoltán, Szob polgármestere.

 

Dr. Károlyi László az adomány átadásakor elmondta: „Idén júniusban a Dunán történelmi árvíznek lehettünk tanúi. A Magyar Posta is segítette az árvízi védekezést, közreműködött a védművek megerősítésében, majd bontásában, biztosította a postai szolgáltatást a legkritikusabb helyeken is. Szeretnénk az újjáépítést is ugyanolyan elszántsággal segíteni, mint az árvízi védekezést. Ezért az ’Egymásért’ és az ’Árvíz’ bélyegeink felárából befolyt összeget, több mint 4 millió forintot ajánlunk fel az Ökumenikus Segélyszervezetnek.”

 

Nagy Ákos köszönetet mondott a Magyar Postának és mindazoknak, akik megvásárolták a bélyegeket. Ezt követően elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízi védekezés során 18 millió forintot, az utalványprogramjára pedig eddig 16 millió forintot használt föl. A Segélyszervezet szakemberei által megvalósított kárfelmérés után a szervezet megkezdte a magántulajdonú, illetve közösségi árvízkárosult ingatlanok felújítását. Az Ökumenikus Segélyszervezet árvízi segélyprogramjának értéke összességében eléri a 100 millió forintot. Nagy Ákos a segélyprogram jelenlegi állását részletezve kifejtette, hogy a 9 dunabogdányi és 6 szobi ingatlan legjellemzőbb sérülései a burkolatok (pl. laminált padló) károsodása, a falak átázása, illetve megrepedése, valamint az aljzat megsüllyedése voltak. Éppen ezért az ingatlanok felújításkor az alapok megerősítése, külső lábazati javítások, külső homlokzat javítása, falazat, mennyezet repedéseinek javítása, belső szárító vakolás, aljzat rétegrend csere, padlóburkolat cseréje, fali csempeburkolat javítása, nyílászárók cseréje, javítása kerülnek leginkább előtérbe. Jelenleg hét magántulajdonú ingatlan felújítása folyik párhuzamosan. Közösségi épületek közül a megemelkedett dunai vízszint miatt megrongálódott dunaszekcsői idősek otthona külső-belső felújítását végzi el az Ökumenikus Segélyszervezet. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az összes ingatlan felújítását szeretnék november elejére befejezni.

A sajtótájékoztató résztvevői a rendezvény keretében ellátogattak egy árvízkárosult ingatlan aznap kezdődő felújításához is.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet árvízi segélyprogramjának részletei megtalálhatók a www.segelyszervezet.hu/arviz2013 oldalon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*