Jelentős, forgalomcsökkentő közúti változások a Palotanegyedben szombattól

Budapest VIII. kerületének beruházásában, a BKK együttműködésével 2013. augusztus 3-án, szombaton reggel 8 órától a Palotanegyedben fontos közúti forgalmi változások lépnek életbe, amelyek a területen átmenő  forgalom csökkentését, a lakókörnyezet megkímélését célozzák. Csökken a térség zaj- és légszennyezettsége, s a kerékpárosok is rövidebb idő alatt érhetik majd el úticéljukat.

 

A józsefvárosi Palotanegyed – a Nemzeti Múzeum mögött keleti irányban elhelyezkedő térség, az Astoriától kiindulva a Rákóczi út – Nagykörút – Üllői út – Kálvin tér – Múzeum körút által határolt terület – belső  úthálózata főként szűk keresztmetszeű, egyirányú utcákból áll, jellemzően kétoldali parkolással. A fő problémát jelentő átmenőforgalom nagyobbrészt a terület határát jelentő főút- és gyűjtőút-hálózat hiányzó kapcsolatainak pótlására alakult ki. A forgalmirend-változtatások elsődleges célja a terület átmenő forgalmának csökkentése. Ennek eredményeként a terület zaj- és légszennyezettsége is enyhülni fog. Mindemellett egyes útszakaszokon lehetővé válik a kerékpárosok számára a közúti forgalommal ellenirányú biciklizés, ezáltal úticéljuk rövidebb idő alatt elérhetővé válik.

 

2013. augusztus 3-án, szombaton reggel 8 órától az alábbi jelentős közúti forgalmi változások lépnek életbe:

 

·         A Múzeum utca Múzeum körút és Szentkirályi utca közötti szakaszán a Szentkirályi utca irányába egyirányúvá válik a forgalom. A Múzeum utca felől a Szentkirályi utcába mind jobbra a Baross utca felé, mind balra, a Bródy Sándor utcáig lehet haladni.

·         Mindkét irányból a Baross utca fele – azaz mind az Üllői út, mind a Rákóczi út felől – egyirányú lesz a Szentkirályi utca, a Baross utcából azonban nem lehet behajtani, csak az Üllői útról illetve a Reviczky utcából.

·         A Múzeum utcából jobbra is be lehet majd hajtani az Ötpacsirta utcába. Az Ötpacsirta utca forgalmi iránya a Reviczky utca forgalmi irányával együtt megfordul, a Szentkirályi utca irányába lehet majd haladni.

·         Az Ötpacsirta utcában és a Reviczky utcában engedélyezetté válik a közúti forgalommal ellenirányú kerékpározás, amelyet közlekedési jelzőtábla és burkolati jel is jelöl majd.

·         A Reviczky utca felől a Mikszáth Kálmán tér és a Szentkirályi utca kereszteződésében kizárólag jobbra szabad bekanyarodni a Szentkirályi utcába, amely a Baross utca felé egyirányú lesz.

·         A Bródy Sándor utca Szentkirályi utcától nyugatra eső szakaszának forgalma megfordul a Puskin utca és a Múzeum körút felé. A Bródy Sándor utca Szentkirályi utcától keletre eső szakaszának forgalma továbbra is egyirányú marad a Gutenberg tér irányában.

·         A Stomatológiai Intézetbe kizárólag a Múzeum körút – Múzeum utca – Ötpacsirta utca – Reviczky utca – Szentkirályi utca, illetve a Múzeum körút – Múzeum utca – Szentkirályi utca útvonalon lehet eljutni.

·         A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Mikszáth Kálmán tér kizárólag a Múzeum utca – Szentkirályi utca útvonalon lesz megközelíthető.

·         A Magyar Rádió épületét a Rákóczi út felől a Szentkirályi utca – Bródy Sándor utca vagy a Múzeum körút – Múzeum utca – Szentkirályi utca útvonalon lehet elérni.

 

Az új forgalmi rend augusztus 3-i életbe lépésétől már az új forgalmi rend szerint kell elhagyni azokat az utcákat is, ahol a haladás iránya megfordul. Kérjük a környéken közlekedőket, hogy figyeljék az új közúti jelzéseket, ne megszokásból, hanem figyelmesen és körültekintően közlekedjenek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*