ITU – a világ itt volt Budapesten

A nemzetközi távközlés epicentruma lett néhány napra a magyar főváros. Október 12. és 15. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpont adott otthont az ENSZ távközlési szervezete, az ITU éves konferenciájának.

Az ITU Telecom World ’15 konferencián és vásáron

35 ezer négyzetméteren

54 ország

238 kiállítójára

több mint 4 ezer IT-szakember

volt kíváncsi. A legnagyobb világcégek (Airtel, Alibaba, ATDI, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Ericsson, Etisalat Nigeria, GEW Technologies, Fujitsu, Huawei, Intel, KT, LS telcom, Magyar Telekom, Microwave Vision Group, Rohde and Schwarz, Sonatel-Orange, TDIA, UPC és a ZTE) mellett számos ország önálló standdal képviseltette magát.

Az NFM és a HUNGEXPO Zrt. – erős nemzetközi versenyben – tavaly pályázaton nyerte el a konferencia rendezésének jogát, és – a szervezők megfogalmazása szerint – maradéktalanul megfelelt az elvárásoknak. Houlin Zhao az ITU főtitkára megköszönte Magyarországnak, hogy helyszínt biztosított a telekommunikációs iparág egyik legjelentősebb eseményének. „Budapest egyike a világ infokommunikációs fővárosainak” – jelentette ki. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont pedig kitűnő választás volt a konferencia számára, mivel Magyarország legnagyobb és legfejlettebb infrastruktúrájú kiállítóhelye.

A Hungexpo Zrt. szakemberei az összesen 35 ezer négyzetméternyi kiállítási területen 2000 négyzetméter standot épített, a többi között olyan országok megrendelésére, mint Argentína, Dzsibuti, Gabon, Ruanda, Szaúd-Arábia és Szenegál.

Több mint 10 km adattovábbításra használt hálózati kábelt (560 db végpont) telepítettek 1/1 Gbps sávszélesség optikán. A cég több mint 2 km függesztő hidat épített és ugyanennyi függönyt használt fel az építés során.

Idehaza először az ITU-kiállításon használták azokat a speciális, hangelnyelő paneleket, amelyekből fórumok megrendezésére alkalmas mobil helyiségeket alakíthatnak ki. A Hungexpo összesen 920 darab ilyen panellel rendelkezik, amelyek segítségével egy nyüzsgő rendezvényen is megfelelő hangszigetelt körülményeket képes biztosítani szűk körű vagy akár több száz fős előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek.

Az eseményen a Hungexpo több mint 300 újságírónak biztosított zavartalan munkakörülményeket.

„A kongresszus becslések szerint több mint 12.000 vendégéjszakát generált a fővárosi szállodáknak. A résztvevők nagy számban látogatták Budapest nevezetességeit és vettek részt kiegészítő turisztikai programokon, így is hozzájárulva Magyarország, mint MICE (Meetings, incentives, conferencing, exibitions) desztináció sikeréhez” – mondta a kiállítás zárónapján Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy különösen büszke, mert „bebizonyosodott, hogy ilyen méretű nemzetközi színvonalú rendezvényt Magyarországon a Hungexpo csapata képes megrendezni”.