Irodalmi óriások Párizsban

Péntek este talpalatnyi hely sem volt Gödöllőn, a Királyi váróban: miközben a vonatok sietve indultak az ország különböző részeire, a sok szépen felöltözött irodaloméhes vendég csak a pályaudvar váróterméig ment, hiszen ezen az estén Gödöllőre jött el Párizs!

A kávéházi hangulatú estet Péterfi Csaba szervezte, moderálta. Vendége volt  Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum volt igazgatója, akinek előadásából megtudhattuk, nem mindenkinek hozta el Párizs a sikert, szerelmet és a boldogulást. Sőt! Hallhattunk Ady és Léda legendás szerelméről, és annak elmúlásáról (vajon elmúlt-e valaha is?), valamint  József Attila és Márai Sándor életéből is néhány részletet.

Emellett Vincze Lilla, EMeRTon-díjas énekesnő gondoskodott arról, hogy a felolvasások, versek megelevenedjenek. A francia sanzonok magukkal ragadták a közönséget, és megnyitották a képzelet kapuit: lecsukott szemmel is érezni lehetett az Ady által bemutatott Párizst, a szerelem fővárosát.

Lilla irodalmi kötődése tizenéves korára vezethető vissza, aminek ékes bizonyítéka volt az a két József Attila vers is, amelyet az énekesnő tizenévesen zenésített meg, és most egy szál gitárral kísérve adott elő. (Az énekesnőtől nem állnak távol a kávéházi estek, hiszen havi rendszerességgel Budapesten, a Benczúr Házban idézi fel a régi korok kávéházainak hangulatát, egy beszélgetős, zenés szalonesten. A produkció Kockacukor címen fut, valamint egy különleges Macskakávézóban is gyakran megfordul az énekesnő, a Révay u. 3.szám alatt találgató Cat Cafeban.)

A Királyi váróban, az irodalmi esten részt vett Dr. Gémesi György is, Gödöllő polgármestere (1990 óta).

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda