Így lehetsz a legnagyobb eséllyel Forma-1-es világbajnok: költözz Finnországba!

Igaz, hogy szám szerint a legtöbb Forma-1-es világbajnoka Angliának van, ha azonban azt vesszük, hogy hány lakos jut egy világbajnokra, akkor Finnország toronymagasan az első.

A Motorsport-Total.com összeállításából ugyanis kiderült, hogy a finnek Keke Rosberg, Mika Häkkinen és Kimi Räikkönen személyében eddig három Forma-1-es világbajnokkal rendelkeznek. Ez pedig azt jelenti, hogy Finnországban egy világbajnokra 1.8 millió lakos jut.

Keke_Rosberg

Keke Rosberg Svédországban született, de “szerencsére” szülei gyorsan visszamentek Finnországba

Északi rokonaink után nyugati szomszédunk, Ausztria következik a sorban, ahol Jochen Rindt és Niki Lauda  bajnoki címeinek köszönhetően minden 4,3 milliomodik állampolgár világbajnok. A bronzérem ebben a meglehetősen érdekes statisztikában Új-Zélandé (4,5 millió lakos/világbajnok), ami kizárólag Denny Hulme 1967-es vb-címének köszönhető. A legtöbb világbajnokkal rendelkező Anglia a negyedik (6,3), őket Ausztrália (11,65), Olaszaország (29,5) és Kanada (35,2 ) követik.
Németországnak egészen 1994-ig kellett várnia első Forma-1-es világbajnokára, Michael Schumacherre, aki mellett még Sebastian Vettel ért hasonló magasságokba (40,3). Érdekes azonban megjegyezni, hogy az 1950 óta megszerezhető 63 világbajnoki címből ők ketten eddig 11-et szereztek, ami azt jelenti, hogy az eddig megrendezett világbajnokságok 17 százalékát német pilóta nyerte. Szép teljesítmény két pilótától!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*