Így készül Skócia kedvenc whiskyje

Miben rejlik a The Famous Grouse egyedisége? A három egyszerű összetevőt a háziasításban szerzett tapasztalat és az egyedi szakértelem teszi világ negyedik skót kedvencévé. A rendhagyó aroma az egyedi keverés és érlelés eredményeként évtizedek óta hamisítatlan minőséget garantál.

 Az 1896-os év különösen fontos volt a whisky történetében, hiszen ebben az évben készítette a borkereskedő Matthew Gloag első keverékét. A mára már világhírűvé vált The Famous Grouse különlegessége egyedi elkészítési módjában rejlik.

 Az alapanyagok gondos megválogatása és a házasításban szerzett tapasztalat, egyedi szakértelem teszi a The Famous Grouse-t Skócia egyik legkeresettebb italává. A mai napig hagyományos módszerekkel készítik a méltán híres single malt párlatot, majd összekeverik más gabona és maláta-whisky fajtákkal, hogy létrejöjjön az egyedülálló blended whisky, a The Famous Grouse. A márka készítői különleges szakértelemmel és türelemmel érik el a nem hétköznapi ízt. A Sherry hordókban való tárolás és a keverési, érleltetési eljárások miatt a Famous whisky-je valamivel édesebb, mint a piacon fellelhető többi nagy márka párlata.

Minden a malátázással kezdődik, az árpa 2-3 napig vízben ázik, gyökeret és hajtást növeszt. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás alatt az árpában lévő keményítőből malátacukor lesz. A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás. A malátázott árpa ezután a malomba kerül, ahol darává őrlik. Ehhez forró vizet adnak, ezt többször is átszűrik a magas hőfokú vízzel, ami kimossa a cukrot az őrleményből. Eredményül egy forró, édes folyadékot nyernek. A cefre három méter mély tárolókba érkezik, ahol lehűl és az élesztő hozzáadásával elindul az erjedés. 48 óra elteltével a folyadék gyenge, alkoholos itallá alakul, amely hasonlít a sörhöz. Skócia legrégebbi lepárlójában hagyományos kézzel készített réz lepárló üstben forrósítják fel a folyadékot újra, aminek hatására az alkoholgőz felszáll, lecsapódik egy sűrítőbe (kondenzátorba), ahol ismét folyékonnyá válik. A második lepárlás után az alkohol csekély részéből lesz csak igazi whisky. A szesz alkoholtartalmát gyengíteni kell, ezért tiszta vizet adnak hozzá mielőtt tölgy hordókba töltik, amelyekben korábban amerikai bourbon vagy spanyol sherryt tároltak. Így ez is különös aromát ad a The Famous Grouse-nak.

 A hordók érintetlenül pihennek, amíg a szakértők úgy nem látják, a whisky a tökéletességig érett. A hordók tartalmából minden évben nagyjából 2% elpárolog, ezt a helyiek csak az „Angyalok jussának” hívják. A párolgás folyamatában a whisky fejlődik és tovább érik, simábbá és lágyábbá válik, gazdagabb íze lesz. A whiskyt a fa természetesen színezi meg. A házasítás szintén kiemelkedő szakértelmet kívánó, fontos lépés. A whisky-nek és a víznek elég időt kell szánni a házasítás során, hogy a lehető legjobb ízt, szerkezetet érje el.

 Az ital egyediségét neve is tükrözi, hiszen a bevett szokásokkal szakítva a párlatot nem készítőjéről, hanem a skót vidék egyik ikonikus állatáról, a fajdkakasról nevezték el, miután megszületett a Grouse Brand felülmúlhatatlan ízvilága. Összetéveszthetetlen aromája és zamata a Grouse-t rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb whiskyvé tette, így a készítői úgy döntöttek, az ital megérdemli a Famous (híres) nevet.

A whisky készítés fortélyainak és a legapróbb fogásoknak pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy évről évre ugyanazt a minőséget és ízt élvezhessék a fogyasztók. Aki kíváncsi, hogy pontosan miben rejlik a Grouse titka, bátran ellátogathat Skócia legrégebbi lepárló üzemébe, a skót felföldön fekvő, turisztikai látványossággá vált Gleturret szeszfőzdébe, amit a fajdkakasos  whisky spirituális otthonaként tartanak számon.