Ifjúsági Olimpia: Homonnai Luca

untitledA kajak-kenu sportágból három versenyző utazott el az augusztus végi nanjingi ifjúsági olimpiára, versenyeiket augusztus 23-án és 24-én rendezik meg a kínai városban. Női kajakban a győriek kiválósága, Homonnai Luca veszi fel a küzdelmet a világ legjobb ifjúsági versenyzőivel.

Mindössze 15 esztendős, de már most nagy reményeket fűz hozzá a magyar kajak-kenu sport. Érthetően. Homonnai Luca ugyanis már ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes, most pedig az ifjúsági olimpián száll vízre, hogy a négy évvel ezelőtti győztes, Farkasdi Ramóna nyomdokaiba lépve megszerezze az aranyérmet Nanjingban.

Luca kézilabdával kezdte sportkarrierjét, de egy rafting-túra hatására gyorsan váltott és kajakozni kezdett Szarvason, ahol kvalitásai, testfelépítése miatt természetesen tárt karokkal fogadták. Ma már a Graboplast Győri VSE -t erősíti, és ahogyan a paksi Koleszár Zoltán és a tokaji Mozgi Milán, ő is nagyon készül Nanjingra, amely – bár Luca családjával már járt Kínában – nagy élményt jelent majd számára.

„Úgy érzem, a felkészülésem nagyon jól sikerült, Dunavarsányban egy három hetes edzőtáborral hangoltunk az ifjúsági olimpiára. Az edzésterv úgy épült fel, hogy reggeli futással kezdtünk, majd délelőtt és délután is másfél-kétórás vízi edzésen vettünk részt, és ha nem voltunk még elég fáradtak, este fél 9-től egy spinning edzéssel zártuk a napot” – árulta el Luca, aki nem csak edzésmunkára a táplálkozására is odafigyelt. A versenyző példaképe egyébként a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin, aki szintén nagyon fiatal volt még, amikor 1996-ban tartalékként kijutott az atlantai játékokra.

„Óriási lehetőség előtt áll most Luca. És nem csak az eredmények tekintetében. Egy ilyen világverseny pontosan arra jó, hogy nyitott szemmel járjon az ember, hogy tanuljon, lásson, megéljen nagy pillanatokat. Kívánom neki, hogy élvezze a verseny minden percét, tegyen meg minden tőle telhetőt a sikerért, és persze járjon szerencsével. Valósítsa meg nagy álmát” – adott útravalót Lucának a nagy példakép, Kovács Katalin.