Hüvelykujj számítás

DSC_5811

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője Fotó: Juhász Melinda

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az Amdala.hu kérdésére, a Volkswagen-botránnyal kapcsolatban elmondta, hogy a Volkswagen értékesítéseinek globális szintű, 10%-os csökkenése „hüvelykujj számítás” szerint a magyar gazdaság növekedését 0,1-0,2%-kal tudná visszavetni.

Dóka Attila a www.amdala.hu hírportál főszerkesztője: Számít-e a Raiffeisen a Volkswagen-botránnyal kapcsolatban valamifajta negatív hatással a magyar gazdaságot illetőleg?

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője: Mi azt vizsgáltuk meg kollégáinkkal közösen a régióban, hogy milyen hatással lehet, hogyha a Volkswagen értékesítései globális szinten 10%-os csökkenésen mennek keresztül. A mi számításaink szerint, ami egy “hüvelykujj számítás”, “hüvelykujj szabályok” alkalmazásával a magyar gazdaság növekedését ez 0,1-0,2%-kal tudná visszavetni. Ez persze a konszernen belüli döntések függvénye is. Gyakran elhangzik, hogy a győri motorgyár az olcsóbban, hatékonyabban termel, mit a többi motorgyár, ezért lehet, hogy nem pont a győrit gyárban fogják csökkenteni a termelést. Mi egyébként beszállítókkal beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy egyelőre nincsen semmilyen hatása a botránynak a megrendelésekre.