HŐSNŐK est – Várkert Irodalom

Január 15-én folytatódik a magyar irodalom nagyjait, izgalmas kapcsolatait, fontos alkotókat bemutató Várkert Irodalom sorozat. Az év első, HŐSNŐK című programján öt inspiráló vendég mesél sikeres és küzdelmes pályájáról, irodalmi kapcsolódásairól és arról, egy-egy könyv mikor és miben segítette életét. Öt kivételes nő, akikre figyelünk – sporttól színpadon át az íróasztalig – először egy estén, csak a Várkert Irodalom nagyszínpadán!

Hosnok_cover

A Várkert Irodalom sorozat két éve bemutatja azokat az alkotókat, akik írnak és azokat, akik olvasnak. A január 15-i estre öt különleges vendég érkezik – Al Ghaoui Hesna, Péterfy Bori, Risztov Éva, Törőcsik Franciska és Ugron Zsolna -, öt olvasó ember, aki kötődik az irodalomhoz, öt Hősnő, aki a maga területén kiemelkedő, és az esten szívesen elmondja, mi motiválja, mi adja a mindennapokhoz az erőt, honnan indult és mit formált rajta az életének nagy sikere vagy épp nagy küzdelme. És mik a sorsfordító könyvei. A beszélgetésben központban említjük az irodalmi kötődést, irodalmi kapcsolódást, kedvenc regényt, verset, hiszen egy-egy könyv, vers mindenki életében kulcsfontosságú.

Vendégek: AL GHAOUI HESNA Prima Primissima-díjas riporter, újságíró. Riportfilmjeivel kétszer nyert Kamera Hungária díjat. A Gázai övezetben forgatott riportja (Brother Blood Bullet) bekerült a 47. monte-carlói televíziós fesztivál döntős alkotásai közé. A libanoni palesztin menekülttáborokról készített riportjával 2008-ban harmadik helyezést ért el a CNN World Report pályázatán. Több kötet, köztük a Félj bátran szerzője.

PÉTERFY BORI énekes-színésznő, a Krétakör, az egykori Nemzeti Színház színművésze, a Péterfy Bori & Love Band énekese, alapítója. Áprily Lajos, Jékely Zoltán költők és Jancsó Adrienne előadóművész leszármazottja.

RISZTOV ÉVA olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között ötvennyolcszoros országos bajnok úszó. TÖRŐCSIK FRANCISKA színművész, az Aurora Borealis, a BÚÉK filmek címszereplője, korosztályának legnépszerűbb képviselője.

UGRON ZSOLNA kolozsvári születésű írónő, tizenegy éves korában települt át családjával Budapestre, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett a jog- és politikatudományok doktoraként. 2010-ben született meg első regénye. Írásaiban felélesztette a történelmi regény műfaját és kizárólag erős nőalakokat mutat be – Báthory Annától Rozgonyi Cecíliáig. Az Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai, a Hollóasszony kötetek hosszú ideig a sikerlisták élén szerepeltek.

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár