Hogyan újítanak fel önkormányzati házakat Bécsben?

StR Ludwig: Erste Passivhaussanierung eines Wiener GemeindebausAz osztrák főváros történetében először passzívház-standardok szerint újítanak fel egy önkományzati lakóépületet Bécsben. Ha minden a tervek szerint alakul, 90 százalékkal csökkenhet a fűtési energiaigénye.

Egy Uniós projekt keretében passzívház-standardok szerint újítanak fel egy önkományzati lakóépületet Bécsben. Így nem csak szép lesz, de akár 90 százalékkal is csökkenhet a fűtési energiaigénye a Hütteldorfer Straße 252. szám alatt található 56 lakásos társasháznak.

A felújítás során előregyártott homlokzati rendszert használnak, amelybe már integrálva van a hővisszanyeréses szellőztető rendszer. Így anélkül jut folyamatosan friss levegő az épületbe, hogy a lakóknak a forgalom zaját kellene hallgatniuk, ráadásul a felújítás miatt a lakásokat sem kell nagyon szétverni. A nyílászárókat passzívház-ablakokra cserélik, a külső üvegfelületekbe pedig napelemeket telepítenek. A tervek szerint a segítségükkel megtermelt villanyáram nagyjából fedezné az épület közös helyiségeinek valamint a szellőztető rendszer energiafelhasználását. A felújítást követően az 1969 és 1971 között épült társasház energiaigénye négyzetméterenként évi 108 kWh-ról évi 9 kWh-ra csökken.

Az újszerű felújításra az EU-GUGLE kutatási projekt keretében kerülhet sor, amelyet 2013 októberében hagyott jóvá az Európai Bizottság. A finn, német, olasz, spanyol, osztrák és szlovák részvétellel zajló, 16,8 millió eurós összköltségvetésű projekt azokat az épületfelújítási lehetőségeket keresi, amelyek adott éghajlaton, gazdasági és társadalmi környezetben a leginkább költséghatékonyak, illetve fenntarthatóak. A program révén Bécsnek jutó 2,8 millió euróból nemcsak a Hütteldorfer Straßén található társasház újul meg, de két további önkormányzati épület is. Ezek a lakóépületek alacsony energiaigényű házak lesznek. Az öt évig tartó projektben részt vesz még öt további bécsi társasház is, amelyek azonban nem tartoznak az önkormányzati tulajdonhoz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*