Hillary Clinton először kampányolt együtt Elizabeth Warren szenátorral

Felélénkültek a hetek óta tartó találgatások Elizabeth Warren esetleges alelnökjelöltségéről, miután először fordult elő, hogy Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közösen kampányolt a massachusettsi szenátorral.

    Az ohiói Cincinnati városában tartott hétfői kampányrendezvényen új Hillary Clinton mutatkozott be híveinek. A demokraták várható elnökjelöltje ugyanis mintha magáévá tette volna a pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor által hangoztatott problémákat.
    Cincinnatiban Clinton is a Wall Street nagybankjainak megrendszabályozásáról beszélt, a gazdagok megadóztatását és a középosztály támogatását ígérte, kilátásba helyezte a tandíjmentes felsőoktatást, és – eddigi álláspontjával ellentétben – az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás leállítását.
    A kampánygyűlés igazi újdonsága azonban Elizabeth Warren jelenléte volt. Ő nyitotta meg a kampánygyűlést, és dicsérő beszéde után Clintont az Egyesült Államok következő elnökeként mutatta be.
    A 67 éves massachusettsi szenátor az elmúlt néhány évben lett a Demokrata Párt egyik népszerű és vezető politikusa. Sandershez hasonlóan gyakran bírálja a Wall Streetet és a bankvilágot, a fogyasztói érdekvédelem egyik szószólója, a demokrata párt úgynevezett balszárnyához sorolják, nemegyszer populistának is minősítve őt.
    Az előválasztási folyamat hónapjaiban Warren nem támogatta Hillary Clintont, az elmúlt hetekben azonban a volt külügyminiszter egyik leglelkesebb híve lett, ami különösen a republikánusok várható elnökjelöltjének, Donald Trumpnak a bírálatában nyilvánul meg.
    Trump többször is nyilvánosan megsértette a jogászból lett politikust, ostobának és Pocahontasnak nevezte őt, utalva ezzel Warren indián gyökereire.
    A hétfői nagygyűlésen Warren is és Clinton is erőteljesen támadta Trumpot. Warren “kisstílű, bizonytalankodó, pénzgyűjtögető hernyónak” nevezte a milliárdos ingatlanost, aki szerinte csakis magért harcol. “Vastagbőrű hősködő” és “undok ember”- mondta a republikánusok várható elnökjelöltjéről. “Amikor Donald Trump azt mondja, hogy ismét naggyá teszi Amerikát, akkor ezen azt érti, hogy a hozzá hasonlóan gazdagok számára teszi naggyá (…) Mert Donald Trump ilyen: a pasas, aki mindent akar” – fogalmazott a kiváló szónok hírében álló Warren.
    Hillary Clinton ezúttal a Brexit, azaz Egyesült Királyság Európai Uniós tagságáról tartott népszavazás kimenetelével kapcsolatban bírálta Trumpot. Elítélte, hogy a republikánus elnökjelölt-aspiráns örömmel fogadta az angolok kilépéséről szóló döntést. “Megpróbált egy globális gazdasági kihívást showműsorrá változtatni. Képzeljük csak el Donald Trumpot a Fehér Házban, ahogy Amerikának egy válsággal kell szembenéznie! Képzeljük el őt, amikor a munkahelyek, vagy a megtakarítások sorsa a tét! Képzeljük el őt, amint megpróbálja kitalálni, hogy sürgős helyzetben mi is a teendő!” – fogalmazott Clinton.
    Donald Trump vasárnap kijelentette: Hillary Clinton korábbi nyilatkozatai, amelyekben az Egyesült Királyságnak az unióban maradását szorgalmazta, rossz politikai ítélőképességre vallanak.

Forrás:MTI