Hévízen és Csopakon járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

2013  júliusában huszonharmadik alkalommal kereste fel az Európai Virágos Városok és  Falvak zsűrije Magyarországot. A 2013. évi verseny során hazánkat Hévíz  képviseli város kategóriában, falu kategóriában pedig Csopak indult. A két  település a 2012. évi „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyben  elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai  megmérettetésben. Mint  ismeretes, a „Virágos Magyarországért”  versenyt a Magyar  Turizmus Zrt. kiemelt projektként  kezeli, és  szervevezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret.

Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és  legsikeresebb virágosítási mozgalma. 1975-ben indult útjára, és 12 ország, 25  ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente összefogni. A  legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy  falu. A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal  szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a  természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és  energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet  fordítanak a település tisztaságára, graffiti mentességére. A verseny nagy  kihívást jelent minden benevező városnak, illetve falunak, hiszen a mezőny  nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti  kultúrával rendelkező országok, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Németország,  Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia,  Írország és Horvátország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 8-a és  10-e között kereste fel Hévízet és Csopakot.

A zsűri elnöke, Inka Truxova (Csehország) összefoglalójában kiemelte,  hogy mindkét település messzemenően kivívta a zsűri elismerését. Hévíz  1998-ban már ezüstérmes lett, és a zsűri számos, azóta végrehajtott új  fejlesztést tekinthetett meg a településen.

A Balaton-parti Csopak rendezettségével, magas színvonalú, a tájhoz  illeszkedő virágos kiültetéseivel szintén elismerést váltott ki a zsűriből. Itt  is nagyra értékelték a közösség összefogását, azt a színes programot, amelyben a  falu szinte valamennyi lakosa részt vett.

Az európai  verseny díjkiosztó ünnepségére 2013. szeptember 27-én kerül sor a belgiumi  Nieuwpoortban. Ekkor derül ki, hogy a benevezett települések közül melyek  lesznek a legjobbak. Magyarország huszonhárom éve vesz részt a versenyben, eddig  7 arany-, 19 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa díjat nyert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*