Hetényi Károlyra emlékezve

DSC_5629mHatalmas mikrofon előtt állok, nem érem fel- kezdte beszédét A Koronatanú, Hetényi Karcsi bácsi egykori kisinasa, tanítványa. Karcsi bácsi “süvölvény” korában az orrát a kávéház kirakatához nyomta, így nézte kívülről a kávéházban ebédelő vendégek tányérját, korgó gyomorral.  1936-ban Tarján Vilmos, a kávéház tulajdonosa behívta, megvacsoráztatta és megtisztíttatta a leendő főúrral a rézdomborműveket.

Milyen egy jó pincér? A pincér az egy olyan ember, aki lesi a vendég kívánságát, óhaját-sóhaját és a legnagyobb diszkrécióval, kellemességgel és meglehetős szakmai alázattal végzi tevékenységét- sorolja vég nélkül a tanítvány.

A régi Royan Szálló egykori főpincére, a New York Kávéház diszkrét főura, rendkívül színes és jó emlékezőtehetséggel volt megáldva.  Idős korában így volt lehetőség arra, hogy a letűnt korok szép emlékeiből dokumentumfilmet forgasson Szabó Zoltán Attila és Kálloy Molnár Péter. A dokumentumfilm először 2 évvel ezelőtt került bemutatásra a Gellért Szállóban, ekkor Hetényi Karcsi bácsi, ahogyan sokan nevezték, 90 éves volt. Ma már nem lehet közöttünk, de tengernyi emlékéből egy csokorra valót A Koronatanú című dokumentumfilm őrzi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*