Herendi Hetek a Gellért Eszpresszóban

Herenden, egy csodás bakonyi kisvárosban, másfél órára e patinás épülettől, 188 éve hirdeti egy manufaktúra a kézműves porcelánkészítés dicsőségét. Elhivatottságának, az itteni mesterek generációról-generációra átörökített szaktudásának, s a meg nem alkuvásnak köszönhetően mára a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált a Herendi Manufaktúra. Hungarikum, a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség része. A siker egyik kulcsa a kézművességben keresendő: az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” különös ünnepe. Ma – 188 év történelmének és tudásának birtokában – a Manufaktúra már 16.000 különböző formát, mintegy 4.000 különböző mintát, és ezek szabad kombinációját képes előállítani. Bátran kijelenthető: a választék több mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. Hisz Herenden azt vallják: lehetetlen nem létezik, az csupán egy újabb lehetőség. S intenzív termékfejlesztésnek köszönhetően a világ előtt is járnak.

Ezúttal a Herendi porcelánok csodás fővárosunk egyik legpatinásabb épületében vendégeskednek. Legendák találkoznak. Gellért és Herend. Két olyan név, két olyan fogalom, melyek önállóan is a világ legtöbb országában ismertek, s hazánk imázsát emelik. Történelmük van. Múltjuk, s jövőjük. S számtalan közös kapcsolódási pontjuk. A Danubius Hotel Gellért falai között olyan hírességek szálltak meg többek között, mint: a Nepáli király, Richard Nixon, Jehudi Menuhin vagy Kirk Douglas, a Herendi porcelánt olyan hírességek vásárolták, mint: Viktória királynő, Ferenc József, Japán császár vagy Arnold Schwarzenegger. A szálloda impozáns és varázslatosan szép, ahogy a Herendi porcelánok is. Minőséget, eleganciát, luxust jelent mindkettő. Fejedelmiek.

Két kincs. Megszállni e falak közt, vagy birtokolni Herendit, kiváltság.  Építészeti kincs, iparművészeti kincs. E számtalan párhuzam kötelező randevút kellett, hogy előre vetítsen, mert vannak sorszerű, elkerülhetetlen találkozások és összefonódások. A mai alkalom ilyen. Különleges randevú. Két legenda találkozása. S nem véletlen, hogy Herend legismertebb, klasszikus mintái láthatóak, s az sem, hogy heteken keresztül a Gellért gasztronómiájának meghatározó eleme lesz a Herendi. A két név hetekre összefonódik, s egymást erősítve, ahogy egy példás kapcsolatban kell.

Év végéig a két legenda megmutatja, s bizonyítja, hogy a mai papírtálcás világban igenis van értéke és helye az igényes gasztronómiának. Az év végéig Herendi tányérokból kínálja a Gellért Eszpresszó az ezen hetekre kibővített, speciális kínálatát, s mellé Herendi csészékből kortyolhatják a vendégek a finom, gőzölgő kávékat, s ízletes teákat.

Dr. Simon Attila vezérigazgató elmondta, hogy „Amellett, hogy sikeres vállalkozás vagyunk, van egy társadalmi szerepvállalásunk is, nevezetesen feladatunknak tekintjük a magyarországi hagyományok ápolását és megőrzését és következő generációk számára történő átörökítését.”

Benczés Gábor szállodaigazgató felidézte, hogy Herend és a Gellért múltja már eddig is rendszeresen összekapcsolódott, különböző együttműködések keretében, így a szálloda nagy örömmel fogadta, hogy Herend ismételten megkereste egy újabb kooperációra. A jövővel kapcsolatosan megemlítette, hogy reményei szerint Herend állandó törzsvendég lesz a szállodában.

Oberfrank Pál Jászai Mari díjas színművész a „legendák találkozásának rendezvényét” hivatalosan is megnyitotta.

Legyen Ön is részese a két legenda kulturális és gasztronómiai randevújának, ahol a vitrinekben megtekinthetők a szebbnél szebb Herendi porcelán étkészletek, teáskészletek, órák és dísztárgyak A Gellért Eszpresszóban.