Hazánk lesz a díszvendége a jövő évi göteborgi könyvvásárnak!

A Balassi Intézet és a göteborgi könyvvásár szervezőinek megállapodása szerint 2015 őszén Magyarország lesz a díszvendége a 31. göteborgi nemzetközi könyvvásárnak.

 

Az idei, szeptember végi göteborgi könyvvásáron aláírt szerződés értelmében Magyarország és a magyar irodalom lesz a központi témája a következő könyvvásárnak. Magyarországot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program során a Balassi Intézet képviseli majd a jövő évben is. Az Intézet célja, az elmúlt három évben, az NKA finanszírozásával futó Publishing Hungary programjához hasonlóan, hogy bemutassa a magyar irodalom nagyjait, kortárs szerzőit, hogy tükrözze a magyar irodalom sokszínűségét, és a színes programokon keresztül lehetőséget adjon a svéd közönség számára, hogy az pontos képet alkothasson Magyarországról és a magyar társadalomról.

„A göteborgi könyvvásár szervezőinek felkérése komoly megtiszteltetés és remek lehetőség hazánk számára. A Balassi Intézet minden erejével azon lesz, hogy a jövő évi könyvvásár nagysikerű legyen, és hogy az irodalom hídján keresztülközeledjen egymáshoz a magyar és a svéd kultúra” – emelte ki a szerződés aláírását követően dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója. „A skandináv országok kiemelt figyelemmel követik Magyarország sorsát. Így a díszvendégség jó alkalom arra, hogy erősödjenek a két ország közötti kulturális kapcsolatok.”– mondta Makkay Lilla, Magyarország stockholmi nagykövete.

Magyarország három éve van jelen Európa második legnagyobb nemzetközi könyvvásárán.

Az idei, kerek évfordulót ünneplő 30. göteborgi könyvvásárra közel százezer érdeklődő látogatott el három nap alatt. A jövő évi könyvvásárt szeptember 24 és 27-e között rendezik meg.